Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Bidden: hoe doe je dat?

The Passion: leer Jezus beter kennen door te bidden

in Geloven

Meer dan de helft van de Nederlanders bidt, blijkt uit onderzoek. Het varieert van ‘elke dag bidden’ tot ‘af en toe een schietgebedje’. Vooral in spannende tijden bidden we, of bij levensgebeurtenissen als een bruiloft of een begrafenis. Bidden is dus zo gek nog niet. Maar hoe werkt bidden?

Toen EO-presentator Andries Knevel met een legionellabesmetting op de intensive care in het ziekenhuis lag, deed de EO een oproep om voor hem te bidden. Dat verzoek riep veel vragen op: hoe doe je dat dan, bidden voor Andries? En wat is bidden eigenlijk? RTL Nieuws ging te rade bij cultuurtheoloog Frank Bosman en kreeg 6 tips:

1. "Bidden is je leven in de handen leggen van iemand die groter is dan jij."

2. Je kan op 2 manieren bidden: dankzegging en smeekbede. "Vragen dat Andries Knevel weer beter wordt, is een smeekbede. En dat is heel goed om te doen."

3. Je mag zoveel en zo vaak vragen als je zelf wil...

4. ...maar bidden is geen garantie dat het ook gebeurt; dat moet je God niet kwalijk nemen. "Als Andries niet beter wordt, dan moest het zo zijn."

5. Je mag ook om hele aardse, materiele zaken bidden, zoals een nieuwe auto, baan of meer salaris.

6. Bidden kan overal, er is geen verplichte houding. "Duimen mag ook".

Lees ook: Meer dan de helft van de Nederlanders bidt

Samen bidden is makkelijker

De Bijbel belooft dat God erbij is als je samenkomt met andere gelovigen om te bidden. Hoe mooi is dat? Bidden is in de Bijbel zelfs voornamelijk een publieke aangelegenheid: hardop, met anderen erbij, op geregelde momenten. Dat past natuurlijkerwijs bij veel mensen. We zijn sociale wezens en zijn gevoelig voor onze omgeving en gewoontes. Door samen te bidden leer je een ander beter kennen en wordt je eigen beeld van God verrijkt. Als je even geen woorden hebt, kan een ander voor jou bidden. Wist je dat stellen die samen bidden volgens onderzoek zelfs langer bij elkaar blijven?

Zoek je gelovigen om samen mee te bidden? Kijk dan eens op de website 'Kerk in' of doe mee met een Alpha: tijdens tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ga je met anderen op zoek naar wat het christelijk geloof inhoudt.

Lees ook: Hoe houd je bidden vol?

Apps voor bidden
Er bestaan zels apps om je te helpen bidden! De app Bidden Onderweg (iOS en Android, gratis) is een soort meditatieapp, die je door het gebed leidt met Bijbelteksten, muziek en reflectievragen. Je waant je in het klooster! Liever in het Engels beluisteren? Dat kan ook met de app Pray As You Go.

Inspirerende gebeden

Weet je niet wat je moet bidden? Laat je dan inspireren door gebeden van Martin Luther King en Moeder Teresa. Of bid het gebed dat Jezus aan zijn volgelingen leerde, vertaald op een eigentijdse manier in de Bijbel in Gewone Taal:

Onze Vader in de hemel, laat iedereen u eren. 
Laat uw nieuwe wereld komen. 
Laat op aarde uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt. 
Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben. 
En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, 
Want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven. 
Help ons om nooit tegen u te kiezen. 
En bescherm ons tegen de macht van het kwaad. 
Want u bent koning, u regeert met grote macht, voor altijd. 
Amen

(Amen betekent: zeker, zo is het)

Veelgestelde vragen over bidden

Waarom wil God dat we bidden?
Omdat Hij met jou een persoonlijke relatie wil. Je partner weet dat jij van hem of haar houdt, maar alsnog vindt hij of zij het mooi als je dat ook geregeld zegt. Zo is het ook tussen God en ons: Hij heeft ons gemaakt als mensen die kunnen leven in vrijheid en verantwoordelijkheid. En Hij wil graag dat we leven met Hem.

Wat is een goed gebed?
Bidden is je hart luchten bij God. Hem vertellen over situaties, gedachten, wensen, zorgen en vragen die je bezighouden. Je bent helemaal vrij wat je wilt vertellen en wat niet.
Bidden is onderdeel van de relatie tussen God en jou. Je mag praten met God en voor miscommunicatie hoef je nooit bang je zijn, Hij begrijpt je wel! Hij heeft beloofd dat Hij ons bidden hoort en er dan ook altijd iets mee doet (volgens de Bijbel in Matteüs 7:7).

Hoe weet je of iets werkelijk een antwoord van God is op je gebed?
Je kunt leren aanvoelen wat van God is en wat niet. Soms is Zijn antwoord overduidelijk; dan laat het je niet meer los. Een andere keer komen zijn aanwijzingen veel voorzichtiger; het blijft aftasten van je mogelijkheden en zoeken naar Gods weg. Twee manieren om te checken: bekijk of het antwoord aansluit bij de boodschap van liefde en vergeving vanuit de Bijbel. God zal zichzelf niet tegenspreken. En vraag andere christenen om je heen om wijsheid.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

The Passion | Tips voor bidden

The Passion | Tips voor bidden

Leer Jezus beter kennen door te bidden

Fans onthullen castleden The Passion 2018

Fans onthullen castleden The Passion 2018

Cast woensdagavond om 23.00 uur te zien bij Jinek op NPO 1

The Passion
Gezocht: figuranten voor The Passion

Gezocht: figuranten voor The Passion

Speel mee in spectaculair evenement

The Passion