Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Waarom is God een zwarte vrouw in ‘De Uitnodiging’?

Bestseller ‘The Shack’ draait in Nederlandse bioscopen

De film is gebaseerd op het bekende boek The Shack (in Nederland verschenen als De Uitnodiging). Hierin krijgt hoofdpersoon Mack een mysterieuze uitnodiging om terug te gaan naar de hut waar zijn dochtertje is misbruikt en vermoord. De film draait momenteel in twee Nederlandse bioscopen.

In plaats van een ontmoeting met de moordenaar van zijn dochtertje, treft Mack in de hut de Drie-eenheid aan. God de Vader (‘Papa’) wordt afgeschilderd als een stevige, donkere vrouw, Jezus is een timmerman uit het Midden-Oosten en de Heilige Geest wordt afgebeeld als een Aziatische vrouw die dol is op tuinieren. Mack’s weekend in deze hut verandert zijn leven.

Zwarte vrouw
Het feit dat God wordt geportretteerd als vrouw, terwijl het vrouwelijke geslacht veel minder wordt gebruikt in de Bijbel, stemde een aantal critici verbolgen. Ook de omschrijving van de Heilige Geest als een Aziatische vrouw met de hindoestaanse naam ‘Sarayu’ roept kritiek op: Joe Schimmel, een predikant uit Californië, vindt dat de film een gevaarlijk en verkeerd beeld van God en afgoderij schetst.
Ook James DeYoung, professor taal- en letterkunde Nieuwe Testament en schrijver van het boek Burning Down ‘The shack’: How the ‘Christian’ bestseller is deceiving millions zegt dat Young met zijn boodschap mensen laat afdwalen van de Bijbelse leer en het idee wekt dat iedereen naar de hemel gaat. Hij noemt de film "ketterij": “Als deze film een getrouwe weergave hoort te zijn van het evangelie, dan zou elke christen erg verontrust moeten zijn,” aldus DeYoung.

Juist de discussie die zowel het boek als de film oproept, is wat schrijver Paul Young wil bereiken. Hij wil christenen uit hun comfort zone halen en ze dwingen anders te kijken. “Christenen worden gedwongen groter – en buiten de gebaande paden – te denken. Klopt het beeld van God wel dat ze altijd hebben gehad?”

Klopt het beeld wel dat we altijd van God hebben gehad?

Young’s besluit om God te portretteren als zwarte vrouw, komt voort uit een bijzondere ervaring die hij jaren geleden had (zie hieronder). Dit is ook de reden waarom hij het boek ooit geschreven heeft.

Affaire
Schrijver Paul Young groeit op als kind van Canadese zendelingen. De eerste tien jaar van zijn leven woont Young in een dorp in Nieuw-Guinea, waar hij (dagelijks) seksueel misbruikt wordt. De familie keert uiteindelijk terug naar Noord-Amerika, waar Young aan de slag gaat in een gemeente en later ook zijn vrouw ontmoet. Ze krijgen een aantal kinderen, maar dan gaat het mis. Paul Young heeft drie maanden lang een affaire met de vrouw van zijn beste vriend. Als Young’s vrouw achter de relatie komt en hem ermee confronteert, gaat Young in therapie en biecht in de kerk zijn ‘fout’ op. Maar de voorganger eist het vertrek van Young en zijn gezin: ze zijn niet meer welkom, omdat de gemeente niet kan leven met deze pijnlijke gebeurtenis.

Een week later loopt Young de aanbiddingsleider van zijn oude kerk tegen het lijf. Een stevige zwarte vrouw. In deze persoon ziet Young voor het eerst iets van God. “De vrouw zei: ‘Ik denk dat ze (de gemeente, red.) een grote fout hebben gemaakt. Ik denk dat we van je moeten houden en dat we juist nu onderdeel van je leven moeten zijn. Het kan me niet schelen wat de rest vindt of doet – maar ik wil toegewijd zijn aan jou en aan je vrouw. Ik wil een vriendin zijn en jullie door deze moeilijke tijd heen helpen.'”
 
Volgens Young heeft deze gebeurtenis zijn beeld van God veranderd. “In het boek gaat het er niet om dat God in de hut was. Het gaat erom dat God zich kan openbaren door iemand anders heen. Dat kan een zwarte vrouw zijn, een Aziatische vrouw of een joodse man. Het idee dat in deze wereld een man meer van God kan laten zien dan een vrouw, is een grote denkfout. Een deel van dit boek is bedoeld om mensen dat te laten inzien.”

Moederkloek
Paul Young vertelde onlangs in een interview met EO Visie dat de ‘vrouwelijke kant’ van God hem hielp te geloven dat God van hem houdt. “God gebruikt in de Bijbel veel beelden om ons te helpen Hem te bereiken. Iemand die nooit geleerd heeft mensen te vertrouwen, kan worden geraakt door het beeld van God als moederkloek die haar kuikens beschermt. (…) Door God als moederhen te zien, leerde ik dat Hij echt om mij geeft.”

Bekijk de trailer

Bioscoop
De Uitnodiging is wereldwijd meer dan 20 miljoen keer verkocht en heeft bijna 2 jaar op de New York Times Bestseller list gestaan. De Engelse versie van De Uitnodiging (The Shack’ draait vanaf 3 maart 2017 in de Amerikaanse bioscopen. 

Momenteel draait De Uitnodiging in de Westerbioscoop in Rotterdam en in Filmhuis Westerkwartier in Leek (GR). 

Foto: Lionsgate Publicity

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons