Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Smurfin weggesmurft van filmposter in Israël

“Uit voorzorg geschrapt” om orthodoxe joden geen aanstoot te geven

in Nieuws

In het ultraorthodoxe stadje Bnei Brak in Israël is Smurfin verwijderd van posters van de nieuwe smurfenfilm ‘De Smurfen en het Verloren Dorp’. De reden? Het is voor ultraorthodox-joodse mannen verboden om naar afbeeldingen van vrouwen te kijken, en dit geldt ook voor vrouwelijke smurfen.

Het is niet de eerste keer dat er ‘vrouw-loze’ varianten opduiken van reclame-uitingen en bioscoopposters. Eerder maakte IKEA Israël om dezelfde reden een aangepaste catalogus voor orthodoxe gelovigen. Hierin waren alleen jongens en mannen te zien. Daarvoor heeft het Zweedse meubelbedrijf vorige maand volgens Israëlische media excuses aangeboden.

Zonder blondgelokte Smurfin

Tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen werden geen foto’s van Hillary Clinton vertoond op ultraorthodoxe websites, memoreert HLN.be in dit verband. De Belgische site wijst er ook op dat actrice Jennifer Lawrence verdween van de filmposter van ‘The Hunger Games - Mockingjay 2’. In Bnei Barak, iets ten oosten van de mondaine badplaats Tel Aviv, hangt nu dus een aangepaste poster van ‘De Smurfen en het Verloren Dorp’ – zonder de blondgelokte Smurfin.

‘In Bnei Brak is het niet gebruikelijk dat vrouwen op posters staan’

Gewoon te bewonderen

Het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) meldt dat het reclamebedrijf Mirka’im – Hutzot Zahav hiertoe besloot om de overwegend ultraorthodoxe bewoners van het stadje niet te kwetsen. Overal elders in Israël is Smurfin wél gewoon te bewonderen. “Het is in Bnei Brak niet gebruikelijk dat vrouwen op posters staan,” aldus een woordvoerder. De Telegraaf schrijft dat de makers tegenover persbureau AP hebben toegegeven dat de Smurfin “uit voorzorg geschrapt” is.

Legendarische smurfen

‘De Smurfen en het Verloren Dorp’ is vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen te zien. Naast Smurfin figureren daarin tal van andere legendarische smurfen, zoals Brilsmurf, Moppersmurf en Potige Smurf. In ons land wordt Smurfin niet van de poster geweerd, laat Universal Pictures volgens NOS.nl weten. "Natuurlijk niet."

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Youtube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dit is Israëls meest controversiële film

Dit is Israëls meest controversiële film

‘A New Spirit’ draait om geloof in Jezus als Messias: bekijk de trailer

Gert-Jan Schaap

Israël
‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

‘Verbaasd hoe archeologie strookt met de Bijbel’

National Geographic duikt in het leven van Jezus

Willem Bikker

Israël
Messiaans-joodse zangeres verrast jury tijdens Israëlische talentenjacht

Messiaans-joodse zangeres verrast jury tijdens Israëlische talentenjacht

Tslil Goldman: 'God gebruikt mij om te getuigen van Jezus'

Joëlle Post

Israël