Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Franse christenen mengen zich in de verkiezingen

Evangelische Alliantie wil voor het eerst politiek gehoord worden

in Nieuws

Met de publicatie van hun opvattingen wil de Franse Evangelische Alliantie (CNEF) een bijdrage leveren aan de Franse verkiezingen.

Sinds de oprichting van de CNEF in 2010 is het niet eerder voorgekomen dat deze organisatie een brochure heeft uitgebracht waarin politieke opvattingen zijn opgenomen. Met deze uitgave willen evangelische christenen van zich laten horen. Het manifest is bestemd voor kandidaten van de komende verkiezingen in Frankrijk, die op 23 april en 7 mei plaatsvinden.

Vertegenwoordiging
De CNEF vertegenwoordigt meer dan 650.000 evangelische christenen. Voor veel lokale politici is het evangelische protestantisme een realiteit geworden waarmee rekening gehouden moet worden. Het aantal christenen dat tot deze stroming wordt gerekend, is sinds 1950 vertienvoudigd. Elke tien dagen wordt er een nieuwe plaatselijke kerk gesticht.

Thema’s
In het manifest gaat de CNEF op verschillende onderwerpen in. Als eerste thema wordt de scheiding tussen staat en kerk genoemd: ‘Het is niet aan de staat om dogma’s op te leggen of te verbieden. Het verplicht de staat juist om neutraal te staan tegenover geloofszaken’. De CNEF ziet godsdienstvrijheid als enige manier om op een vreedzame manier met religieuze verscheidenheid te kunnen leven. Andere onderwerpen die aan de orde komen zijn: de menselijke waardigheid, migranten en vluchtelingen, gezin en seksualiteit, bescherming van het milieu, en nationale eenheid en veiligheid. Bij elk van deze onderwerpen wordt steeds nadrukkelijk een verbinding met de Bijbel gelegd.

Tekst: Han Hoogendoorn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Biedt de Bijbel ruimte voor euthanasie?

Biedt de Bijbel ruimte voor euthanasie?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

'Aanpak christenvervolging in Nederland moet hoogste prioriteit krijgen'

'Aanpak christenvervolging in Nederland moet hoogste prioriteit krijgen'

ChristenUnie en SGP willen Kamervragen stellen aan minister Blok

Sjoerd Wielenga

Waarom Ahmed Aboutaleb werklozen wil laten sporten

Waarom Ahmed Aboutaleb werklozen wil laten sporten

'Politiek en kerken kunnen rol spelen in sportactiviteiten'

Sjoerd Wielenga

Zij schelen 19 jaar

De vonk sloeg over in de Praxis: Kirsten was 18 ("bijna 19") en Dirk 37 jaar. Het leeftijdsverschil weerhield ze niet om drie jaar later in het huwelijksbootje te stappen. "Hij is niet echt een oude wijze man ofzo."