Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Er gaat een generatie kinderen verloren

Bijna de helft van de vluchtelingen is kind

in Nieuws

Hulpverleners van World Vision vangen in het noorden van Irak mensen op die voor het oorlogsgeweld in Mosul gevlucht zijn. Onder hen zijn veel kinderen, die niet begrijpen wat er allemaal gebeurt.

Elke dag komt er een gestage stroom van families aan in het Debaga vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Dit kamp is een thuisbasis voor 30.000 Irakezen, waaronder mensen die recent Mosul ontvlucht zijn. Gezinnen die nog niet terecht kunnen in het kamp wachten in een school in de buurt. Kinderen wachten op matrassen, totdat er een tent beschikbaar komt voor hen en hun ouders.

De kinderen begrijpen het niet
Hoe nijpend deze situatie ook is, het is al beter dan de plek waar ze vandaan komen, vertelt Sabri (20 jaar). “Het is hier veiliger; er zijn minder bombardementen.” Deze moeder van vier kinderen vluchtte samen met haar gezin naar het noorden van het land op zoek naar veiligheid.

“We hebben het heel moeilijk gehad”, legt Sabri uit. “Het was het moeilijkst voor mijn kinderen: zij konden niet buiten spelen of naar school gaan. De kinderen zijn nog zo jong dat ze niet begrepen wat er gebeurde.”

Een generatie die verloren gaat
Sabri pauzeert even om een ballon op te blazen voor haar jongste zoontje. In zijn korte leven heeft hij alleen nog maar oorlog gekend.

Met de aanhoudende aanvallen op Mosul, reizen er steeds meer mensen af naar kampen als Debaga. Er zijn al veel mensen gevlucht sinds de Mosul operatie afgelopen oktober begon. Terug naar huis kunnen ze niet. Er is geen gezondheidszorg aanwezig, geen elektriciteit en geen stromend water. En hun huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Het ergste is nog dat bijna de helft van deze vluchtelingen kind is – een generatie kinderen die verloren gaat.

Hoop voor de toekomst
Dit realiseert Sabri zich ook: “Ik wil dat we in staan zijn om een nieuw leven op te bouwen, waarin we geld kunnen verdienen om onze kinderen naar school te sturen.” Terwijl Sabria liefdevol naar haar jongste zoon kijkt, zegt ze: “Mijn hoop voor de toekomst is dat mijn kinderen nooit meer zoiets mee zullen maken!”

* De naam van Sabri is veranderd om haar identiteit te beschermen.

Tekst: Kayla Robertson & Max Greenstein, World Vision International

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dwárs door de modder om slaven te bevrijden

Dwárs door de modder om slaven te bevrijden

IJM organiseert eerste ‘MudRace’: zaterdag 23 juni bij Flevonice

Gert-Jan Schaap

christelijke...
'Voor ons blijf je altijd een mens'

'Voor ons blijf je altijd een mens'

'Nog even zondag' op kerstavond

Bart van Delen

christelijke...
Christelijk opgevoed, toch een abortus

Christelijk opgevoed, toch een abortus

‘Ik dacht verlost te zijn van schaamte en angst'

Gert-Jan Schaap

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips