Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Diepgelovigen én atheïsten minst bang voor de dood

'Middengroep' vreest einde het meest, blijkt uit onderzoek

in Geloven

Diepgelovigen mensen én overtuigde atheïsten zijn het minst bang voor de dood. "Kennelijk is het complexer dan het beeld: hoe geloviger, hoe minder bang voor de dood," zegt hoofdonderzoeker Jonathan Jong.

Jong, als wetenschapper verbonden aan Oxford, leidde een team van onderzoekers van zes universiteiten binnen en buiten Groot-Brittannië voor een grootschalig onderzoek. Ze vonden daarbij een verband tussen een hoge mate van geloof en een lage mate van angst voor de dood. Dezelfde lage mate van angst vonden ze bij ongelovigen.

Hoefijzer
"Kennelijk is het complexer dan het beeld: hoe geloviger, hoe minder bang voor de dood," zegt Jonathan Jong. "Het kan zijn dat het atheïsme troost geeft, als het op de dood aankomt. Het kan ook betekenen dat mensen die niet bang zijn voor de dood minder snel geloven." Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt is dat van een hoefijzer: de uitersten in gelovigheid liggen op het gebied van angst voor de dood dicht bij elkaar. In de groep daartussen is de vrees voor het einde hoger.

26.000 mensen
Het onderzoeksteam combineerde gegevens van honderd eerdere onderzoeken uit de periode tussen 1961 en 2014. De meeste daarvan werden in de Verenigde Staten uitgevoerd, een klein aantal in het Midden-Oosten en Oost-Azië. Meer dan 26.0000 mensen werkten hier in totaal aan mee.

Bron: Universiteit van Oxford
Beeld: Freeimages

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons