Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ikea-gids zonder vrouwen voor ultra-orthodoxen

"Ikea houdt rekening met levensstijl van Charedi-gemeenschap in Israel"

in Nieuws

Ultra-orthodoxe Joden in Israël krijgen een Ikea-gids waar geen vrouwen en meisjes in staan. Dat levert de meubelgigant veel kritiek op, dit meldt RTLNieuws.

In de gids staan meubelen die geschikt zijn voor Charediem, de ultra-orthodoxe Joden die samen zo’n 11 procent van de Israëlische bevolking uitmaken. The Times of Israël schrijft dat er boekenkasten op maat zijn gemaakt voor heilige boeken en klaptafels en opklapbedden te koop zijn die gebruikt kunnen worden als de hele familie samenkomt op Joodse feestdagen. Nergens op de foto’s zijn vrouwen te zien, zelfs niet aan de grote eettafels voor het hele gezin. Daar is zeer veel kritiek op gekomen.

Ikea is heel populair in Israël. Alle restaurants zijn koosjer en de winkels zijn dicht tijdens Sjabbat. Volgens de meubelketen voldoet de gids dan ook aan de wens van een groep klanten. “De gids staat de Charedi-gemeenschap toe ook plezier te beleven aan de producten en oplossingen die Ikea biedt en die passen bij hun leefstijl.”

De bijna één miljoen Charediem in Israël zijn herkenbaar aan hun zwarte hoeden en lange, zwarte kleding. Ze leven vaak afgezonderd van de minder strenggelovige joden.

Lees hier meer. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Dit is Israëls meest controversiële film

Dit is Israëls meest controversiële film

‘A New Spirit’ draait om geloof in Jezus als Messias: bekijk de trailer

Gert-Jan Schaap

Israël
Een-na-laatste Dode Zeerol ontcijferd

Een-na-laatste Dode Zeerol ontcijferd

Tekst geeft nieuwe inzichten over feestdagen uit die tijd

Joëlle Post

jodendom
Preview: concert van 'The New York Cantors'

Preview: concert van 'The New York Cantors'

Exclusieve preview voor lezers van Visie

Joëlle Post

jodendom

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips