Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Aantrekkelijk

Blog van Annemarie van Heijningen

Goed nieuws: de kerk hoeft niet aantrekkelijk te zijn voor wat men ‘de wereld’ noemt. Wat wij als kerkmensen uit 
de kast trekken aan beamer, band of cabaret, het helpt allemaal geen fluit. Buitenstaanders blijven buiten. Want het evangelie zelf is volgens Paulus een behoorlijk dwaas verhaal.

Beter nieuws: de kerk hoeft niet aantrekkelijk te zijn voor wat men ‘jongeren’ noemt. Tieners zoeken doorgaans naar de kern, naar de zin van de zaak. Daar zijn het tieners voor. Als ze afhaken bij de kern (Jezus dus, en Zijn plaatsvervangend sterven), willen ze ook niet meer naar de kerk. Andersoortige liedjes voor hen zingen, hen de Schriftlezing laten doen of hun vertederde blikken toewerpen (alsof het infantiele dreumesjes zijn), helpt daar niet bij. Want het evangelie zelf is volgens Paulus een behoorlijk dwaas verhaal. 

Het beste nieuws: de kerk hoeft slechts een pleisterplaats voor christenen te zijn. Een oase, waar we aanbidden, ons opladen en herademen, zodat ons persoonlijk geloof kan wortelen in vaste grond. Een plek waar we vermaand, gesteund en bemoedigd worden, en waar we ons mogen laven aan de contacten met elkaar. Een toerustingsoord, vanwaar we uitgezonden worden om kerk te zijn onder de mensen, zeven dagen in de week, in een seculiere samenleving. Want het evangelie zelf is volgens Paulus dwars door alles heen de kracht van God. 

Krachtig genoeg om iedereen te bereiken, zelfs jongeren en buitenstaanders. Op die manier is de kerk aantrekkelijk voor wie ze aantrekkelijk hoort te zijn: voor haar Bruidegom. Eigenlijk is het concept zo simpel als wat. 

Geschreven door:

Annemarie van Heijningen

Schrijfster en spreekster

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips