Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Twijfel en onthaasten in de kerk?

PKN haakt aan bij Maand van Spiritualiteit

in Nieuws

Voor het eerst haakt de Protestantse Kerk in Nederland aan bij de Maand van de Spiritualiteit. Meer dan 100 protestantse kerken - van traditioneel tot vrijzinnig - doen mee aan de campagne ‘Geloven doe je in de kerk?’. ​De boodschap van de campagne is dat naast geloven er ook ruimte is in de kerk voor twijfel, troost, onthaasting, helpen, nadenken en verwondering.

Uit onderzoek in opdracht van de PKN blijkt dat 71% van de Nederlanders denkt dat je in de kerk niet kunt twijfelen aan het bestaan van God;  53% denkt dat je niet zelf mag nadenken, maar klakkeloos moet geloven en 56% denkt dat er geen ruimte is voor verwondering. 

Ook blijkt dat voor een deel van de Nederlanders troost (34%), onthaasting (32%) en meedoen aan maatschappelijke activiteiten van de kerk (30%) redenen zijn om naar de kerk te gaan.  Zo’n 275.000 mensen - 3% van de Nederlanders tussen de 13 en 54 jaar - die nu nooit naar een kerk gaan, zouden eigenlijk wel eens willen gaan.

Meeleven
Het thema van de Maand van de Spiritualiteit is ‘Compassie’. Naar aanleiding hiervan heeft de Protestantse Kerk een onderzoek naar het meeleven (compassie) van Nederlanders laten uitvoeren door Ipsos. 

Nederlanders leven vooral mee met familie (97%) en mensen uit hun directe omgeving (89%). Ook met Nederlandse slachtoffers van rampen (65%), slachtoffers van natuurrampen (62%) en eenzame mensen (53%) leeft de meerderheid van Nederlanders mee.
Bij grote gebeurtenissen - zoals de ramp met de MH17- speelt de kerk vaak een troostende rol. Terwijl 21% van de Nederlanders wel eens naar een kerk gaat, vindt 39% van de Nederlanders het goed dat de kerk een rol speelt in momenten van gezamenlijk meeleven..

Lees hier meer over de campagne. Hier vindt u een overzicht van kerken die meedoen aan de Maand van de Spiritualiteit. 

Bron: PKN

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

Schrijver Johan Lock te gast in ‘EO Onderweg’

‘Ik ben helemaal klaar met kerken die continu ‘namens God’ praten’

kerk 19 mei 2018
De zondag van een blije kerkganger

De zondag van een blije kerkganger

Blog van Andries Knevel

Andries Knevel

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Ook kerken moeten straks voldoen aan de nieuwe privacywet

Maar zijn ze er wel klaar voor?

Joëlle Post

kerk 18 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’