Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Moslimfamilie verborg christin uit Mosul

in Nieuws

Als het ontdekt werd, zouden ze door IS worden onthoofd. Toch aarzelden de moslimburen van de christelijke Georgetta Hana geen moment toen IS hun stad binnenviel: ze namen Hana in huis en deden tweeënhalf jaar lang of ze een familielid was. Zo bleef de christin uit handen van IS.

De 60-jarige Georgetta Hana woonde in de wijk Tel Keff, in het oostelijk deel van de Iraakse stad Mosul, toen IS in juni 2014 verscheen. Haar islamitische buren begrepen meteen dat de vrouw in acuut doodsgevaar verkeerde. Ze snelden naar haar woning, namen haar mee en deden vanaf toen alsof ze een familielid was. Op die manier boden ze Hana 2,5 jaar veiligheid – in de wetenschap dat ze zelf zouden worden onthoofd als IS hun geheim zou ontdekken.

Hoofddoek als camouflage
Het Reformatorisch Dagblad schrijft dat Georgetta Hana tijdens deze onderduikperiode een hoofddoek droeg om de camouflage compleet te maken. Nadat de strijders van Islamitische Staat uit oostelijk Mosul waren verdreven, hadden de Iraakse autoriteiten aanvankelijk moeite het verhaal te geloven. Dat de christin twee jaar uit handen van IS had weten te blijven, was een wonder.

Protest betekende de dood
Een van de bewoners van de wijk Tel Keff zei tegenover Iraakse media "dat christenen en moslims in hun wijk altijd hadden samengeleefd. Toen de christenen door IS werden verdreven, konden wij niets doen. Want protest betekende een onmiddellijke dood. Georgetta Hana is slechts een van de christenen die door buren werden verborgen. Ze kon echter 2,5 jaar het huis van haar buren niet verlaten. Want dat zou vrijwel zeker een gewisse dood hebben betekend.”
Nu de wijk is bevrijd, kan Georgetta Hana zich weer vrij op straat bewegen. Dat kon ze zelf aanvankelijk nauwelijks geloven.

Beeld: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Hebreeën 11 uit Pakistan

Hebreeën 11 uit Pakistan

Blog van Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen

Rita werd na bijna 4 jaar bevrijd uit handen IS

Rita werd na bijna 4 jaar bevrijd uit handen IS

Emotioneel weerzien na jarenlange mishandeling en verkrachting

christenvervolgi... 10 april 2018
‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

‘Meest heilige auto ooit’ wordt binnenkort geveild

Paus wil Lamborghini Huracán niet; wordt verkocht voor het goede doel

Gert-Jan Schaap

paus 6 april 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’