Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Minder schooluitval van Spaanse zigeunerkinderen

Evangelische kerken vervullen een belangrijke rol

in Nieuws

In Spanje zet de evangelische organisatie Diakonia zich in voor onderwijs aan Roma kinderen. Het verzuim onder deze groep zigeuners was een groot probleem. Het onderwijsproject werpt inmiddels de eerste vruchten af.

Doordat veel zigeunerkinderen hun schoolopleiding niet afmaakten, hebben evangelische christenen in dit land een initiatief ontwikkeld om hier verandering in aan te brengen. Met dit project wil Diakonia het spijbelen terugdringen. Ook wil het voorkomen dat leerlingen voortijdig hun schoolopleiding beëindigen.

De kerk speelt een belangrijke rol bij dit project: voorgangers van de Iglesia Filadelfia España moedigen ouders aan om hun kinderen naar school te laten gaan. Het vertrouwen van de ouders is voor het succes van het project belangrijk. Kerken bieden de kinderen verder ruimte aan om huiswerk te maken.

Workshops
Naast de huiswerkbegeleiding worden de jongeren ook op andere gebieden ondersteund. Zij kunnen bijvoorbeeld workshops volgen over hygiëne en  tandverzorging. Verder wordt waarden bijgebracht en leren zij hoe zij met conflicten kunnen omgaan. Omdat bij zigeuners huwelijken op jonge leeftijd plaatsvinden, wordt ook aan dit onderwerp aandacht besteed.

Resultaten
In de afgelopen twee jaar hebben al 300 zigeunerkinderen van dit project geprofiteerd. Er zijn goede resultaten geboekt. Inmiddels is men zover dat nieuwe scholen aan dit initiatief deel kunnen nemen. Dit ondersteuningsproject wordt financieel mogelijk gemaakt door het Spaanse ministerie van Onderwijs

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Andrew Brunson werd vrijgelaten wegens goed gedrag

Andrew Brunson werd vrijgelaten wegens goed gedrag

President Trump belde zelf met Brunsons advocaat

16 oktober 2018
Pastoor Verkampen en de koffiekan

Pastoor Verkampen en de koffiekan

Blog van Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda

11 oktober 2018
Anna van der Breggen combineert geloof met topsport

Anna van der Breggen combineert geloof met topsport

‘De kerk helpt mij mijn gedachten bij God te brengen’

Femke Taale