Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Minder schooluitval van Spaanse zigeunerkinderen

Evangelische kerken vervullen een belangrijke rol

in Nieuws

In Spanje zet de evangelische organisatie Diakonia zich in voor onderwijs aan Roma kinderen. Het verzuim onder deze groep zigeuners was een groot probleem. Het onderwijsproject werpt inmiddels de eerste vruchten af.

Doordat veel zigeunerkinderen hun schoolopleiding niet afmaakten, hebben evangelische christenen in dit land een initiatief ontwikkeld om hier verandering in aan te brengen. Met dit project wil Diakonia het spijbelen terugdringen. Ook wil het voorkomen dat leerlingen voortijdig hun schoolopleiding beëindigen.

De kerk speelt een belangrijke rol bij dit project: voorgangers van de Iglesia Filadelfia España moedigen ouders aan om hun kinderen naar school te laten gaan. Het vertrouwen van de ouders is voor het succes van het project belangrijk. Kerken bieden de kinderen verder ruimte aan om huiswerk te maken.

Workshops
Naast de huiswerkbegeleiding worden de jongeren ook op andere gebieden ondersteund. Zij kunnen bijvoorbeeld workshops volgen over hygiëne en  tandverzorging. Verder wordt waarden bijgebracht en leren zij hoe zij met conflicten kunnen omgaan. Omdat bij zigeuners huwelijken op jonge leeftijd plaatsvinden, wordt ook aan dit onderwerp aandacht besteed.

Resultaten
In de afgelopen twee jaar hebben al 300 zigeunerkinderen van dit project geprofiteerd. Er zijn goede resultaten geboekt. Inmiddels is men zover dat nieuwe scholen aan dit initiatief deel kunnen nemen. Dit ondersteuningsproject wordt financieel mogelijk gemaakt door het Spaanse ministerie van Onderwijs

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Bijzonder orgel hangt met ducttape aan elkaar

Restauratie Freytag-orgel Warffum gaat bijna half miljoen kosten

Joëlle Post

kerk
Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Peperdure domineesauto: kritiek in hoogste versnelling

Pastor uit Pittsburgh rijdt Bentley, terwijl zijn kerk in arme buurt staat

Gert-Jan Schaap

kerk
Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Superschattig: peuter zingt 'Bless the Lord' in de kerk

Aanbiddingsleider in de dop

Joëlle Post

kerk

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips