Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ben Tiggelaar: “PR van christenen is beroerd”

Een gesprek met Ben Tiggelaar in Onderweg

in Mediatips

Vanaf het jaar 2000 veroverde hij met zeven verschillende boeken de nummer één-positie in de Nederlandse management-top 10. Zijn seminar ‘MBA in 1 dag’ is het meest bezochte seminar in Nederland. Elsbeth Gruteke praat met schrijver en spreker Ben Tiggelaar over zijn jeugd, geloof en veranderingen.

Ben maakt er geen geheim van dat hij christen is en vind het belangrijk om van anderen te weten waar ze staan in het leven. “Ik merk vaak dat mensen hun grotere levensvisie niet zo snel prijsgeven. Maar ook dat veel mensen hun identiteit uit hun werk halen. Dat vind ik een zwak fundament. Wie ben je dan nog als je geen baan meer hebt, als je met pensioen gaat? Werk mag gerust een deel van je identiteit zijn, maar uiteindelijk mag je als mens weten dat je een kind van God bent. Als je het moet hebben van de roem op deze aarde, die is zeer vergankelijk. Ook in mijn vakgebied. Mensen komen en gaan."

Puntensysteem
Hij merkt wel dat het beeld van het christendom in de maatschappij niet strookt met de werkelijkheid. “Heel veel mensen denken over het christendom dat het er vooral over gaat dat je binnen de lijntjes kleurt. Als je dat doet is het goed. En als je dat niet doet is het fout. Zo dacht ik in het verleden ook wel eens. Alsof het een puntensysteem is. Dat beeld is zo diepgeworteld in onze maatschappij. De PR van christenen in Nederland is heel erg beroerd.”

Wat hij daar tegenover zou willen zetten is het beeld van de genade. “Dat wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en wat je ook hebt gedaan, je er gewoon bij mag horen. Om het maar even heel simpel te zeggen. Dat God gewoon van je houdt ondanks jezelf. Op je goeie dagen denk je dat misschien niet nodig te hebben. Maar op je slechte dagen is dat het enige wat je kan redden.”

Gewoontedier
Ben vindt het moeilijk om maar één inzicht te delen dat hij in al die tijd van onderzoek naar veranderingsgedrag heeft opgedaan. “Maar een centraal element in mijn werk is dat de mensen toch een gespleten wezen is. Dat zei zelfs Paulus al. Een gangbare theorie tegenwoordig is de Dual System benadering. Dat wil zeggen dat in ons brein heel veel dingen onbewust automatisch gaan, terwijl we tegelijkertijd bewust kunnen reflecteren op onszelf, op wat we zeggen en doen. Die tweespalt, van de bewuste reflectie aan de ene kant en het gewoontedier aan de andere kant, verklaart heel veel dingen die lastig zijn. Daarom is het ook zo moeilijk om te veranderen.”

Het grootste deel van dingen die we doen op een dag zijn dingen die we eerder hebben gedacht of gedaan, geeft Ben aan. “Dat is op zich heel gunstig, want zo kom je de dag goed door. Neem maar aan dat zo’n 95 procent van je gedrag onbewust is. Ooit op een seminar werd een man een beetje boos toen ik dat zei. Hij zei toen: ‘Dat kan helemaal niet, want daar heb ik nog nooit wat van gemerkt.’ Nou, precies dat, dacht ik toen. Dat is het hele idee.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Als je moeder dement wordt...

Als je moeder dement wordt...

Marjan van den Berg leest voor in 'Musica Religiosa'

Bart van Delen

Groot Nieuws Radio langer op de middengolf

Groot Nieuws Radio langer op de middengolf

Uitzendingen in elk geval tot 1 maart 2018 op 1008 AM

"Door MH17 werd alles anders"

"Door MH17 werd alles anders"

Krijgsmachtpredikante Charissa raakte betrokken bij nasleep MH17-ramp

Zij schelen 19 jaar

De vonk sloeg over in de Praxis: Kirsten was 18 ("bijna 19") en Dirk 37 jaar. Het leeftijdsverschil weerhield ze niet om drie jaar later in het huwelijksbootje te stappen. "Hij is niet echt een oude wijze man ofzo."