Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Waarom ook jij de Messiah gehoord wil hebben

3 redenen waarom niemand de Messiah mag missen

in Mediatips

Op kerstavond zendt de EO een nieuwe registratie uit van de Messiah. Maar nog leuker is het om de opnames bij te wonen in de Stevenskerk in Nijmegen! In Radio5-programma 'Open Huis' legt dirigent Patrick van der Linden uit waarom iedereen de Messiah een keertje live moet meemaken.

“Ik geloof dat ik de hemel en God voor me heb gezien”, huilde Georg Friedrich Händel, net nadat hij het tweede deel van zijn Messiah had voltooid. In de aanloop naar kerst genieten duizenden mensen van zijn meesterwerk. Maar waarom moet zelfs een niet-klassieke muziekliefhebber de Messiah een keer gezien hebben?

1. Je kent de Messiah beter dan je denkt

Onbewust heb je al wel eens iets van de Messiah gehoord. Grote kans namelijk dat je Hallelujah kent, één van de tophits uit de Messiah. Of wat dacht je van For unto us a Child is born? Dirigent Van der Linden: “De Messiah zit vol succesnummers, die makkelijk in het gehoor liggen. Alle aria’s en koordelen blijven ook apart van elkaar echte populaire klassiekers. Dat maakt de Messiah ook voor niet-kenners een belevenis.”

2. Je beleeft Jezus’ leven op een nieuwe manier

De Messiah begint bij Advent en eindigt voorbij Pinksteren: het hele leven van Jezus komt voorbij. Door klassieke muziek hoor je het verhaal op een hele nieuwe manier. Van der Linden: “De Messiah begint donker: Jezus is er nog niet, maar profeten kondigen zijn komst al aan. Dan wordt het licht, of je zou kunnen zeggen: kerst breekt aan.” Maar daarop volgen ook onherroepelijk Zijn lijden, Zijn opstanding en uiteindelijk hemelvaart en Pinksteren: de bekendmaking van Jezus’ woorden. We sluiten af met wie Jezus dan voor ons zou kunnen zijn (If God be for us) en de eer aan God (Worthy is the Lamb that was slain). “Dat is in een vogelvlucht de Messiah.”

3. De Messiah is beleefmuziek: je moet het live meemaken

“Klassieke muziek is vooral live-muziek”, legt dirigent van der Linden uit. “Het is niet gecomponeerd voor singles of voor cd’s; je moet het gewoon meemaken. De componisten schreven destijds niet speciaal voor doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers. Klassieke muziek is ‘meemaakmuziek’: muziek voor iedereen, die je boven alles uit kan tillen. De Messiah is bij uitstek een meesterwerk die je live wil meemaken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Vierde solo-cd van Kinga Bán: ‘U weet het toch’

Kinga Bán| Vierde solo-cd van Kinga Bán: ‘U weet het toch’

‘Zingen geeft me nieuwe energie’

Miriam Duijf

15 January 2019
Het verhaal achter 'You Say' van Lauren Daigle

christelijke muziek| Het verhaal achter 'You Say' van Lauren Daigle

Christelijke hit in korte tijd al meer dan 50 miljoen keer bekeken op YouTube

30 December 2018
Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

Kinga Bán| Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

‘Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen’

17 December 2018