Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Stephan Sanders probeerde voor een jaar de kerk uit

"Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo"

in Geloven

Het geloof was niet aanwezig in het bestaan van schrijver Stephan Sanders. Nadat zijn moeder een aantal jaar geleden overleed, kwam daar langzaam verandering in. Ongeveer een jaar geleden besloot hij een jaartje op proef naar de kerk te gaan. Nu wil hij niet meer zonder. EO-presentator Tijs van den Brink praat met hem in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Het geloof was er gewoon niet bij Sanders. Maar alles werd anders na het overlijden van zijn moeder, vertelt hij. "Die uitvaart, dat moet je de katholieken meegeven, dat kunnen ze ontzettend goed. In die tijd heb ik voorzichtig het idee toegelaten dat het geloof niet krankzinnig is".

Kans
Om het een kans te geven besloot hij een jaar geleden om wekelijks naar de kerk te gaan. Vrienden en kennissen waren verrast. "De moedigsten zeggen: wat is dit voor onzin. Anderen zeggen dat ze het nooit achter me gezocht hadden. De meeste mensen zwijgen er fatsoenshalve over. Maar er komen ook mensen naar mij toe die met mij mee willen."

Sanders merkt dat hij steeds laconieker wordt als het gaat om sceptici die hem om een waarom vragen. "Je geloof verantwoorden dat kan eigenlijk niet in woorden. Het mysterie zelf is al heel lastig in woorden te vangen. En om dat mysterie te laten erkennen is helemaal niet te doen. Als mensen het belachelijk vinden dat ik geloof, dan is dat maar zo".

Bijwerking
Opmerkelijke bijwerking van het geloof: je politieke voorkeur verandert. "Ik was vroeger liberaal rechts. En ik moet tot mijn schrik merken dat ik linkser word. Maar bij het CDA trek ik de grens hoor!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kim Feenstra: "Ik ben niet meer alleen"

Kim Feenstra: "Ik ben niet meer alleen"

Kim te gast bij Dit is de Dag

Bioscoopfilm onthult heftig verhaal achter christelijke mega-hit

Bioscoopfilm onthult heftig verhaal achter christelijke mega-hit

‘I Can Only Imagine’ van MercyMe: geboren uit diepe pijn

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Een goede film voor € 2,99? Dat kan!

Een goede film voor € 2,99? Dat kan!

Speelfilm over drugsverslaving is ‘Hart van Pasen’-actie 2018

Gert-Jan Schaap

getuigenissen

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans