Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Jaaroverzicht 2016 in 5 cartoons

Willem de Klerk maakt tekeningen bij het nieuws

in Mediatips

Elke week maakt Willem de Klerk een cartoon naar aanleiding van christelijk nieuws of een artikel op EO.nl/geloven. Wat zijn volgens deze cartoonist de meest opvallende, grappige of ontroerende cartoonmomenten in 2016? Willem licht zelf zijn keuze toe.

Olympische Spelen

Willem de Klerk: "Meestal is een cartoon een tekening met een grap: ironie, iets uitvergroten of een duidelijke clou. Deze cartoon is een poging een bijzonder moment nog mooier te maken door het van een 'visueel commentaar' te voorzien. Tijdens de Olympische Spelen buitelden er twee atleten over elkaar heen op de renbaan. De afgebeelde atlete hielp haar collega - of beter: concurrent! - overeind. Naar eigen zeggen "bereidde God haar hart om dit te doen". De tekentechnische uitdaging was om een iconisch beeld te scheppen dat zowel herkenbaar is (realistisch) als mijn eigen tekenstijl heeft (cartoonesk)." Lees meer>

Pokemon Go

"Soms ontstaat er razendsnel een hype en wil iedereen daar op meeliften. Wij natuurlijk ook! Wat is dan leuker om iets dat veel mensen plotseling in de ban houdt 'om te buigen' naar jouw gedachtegoed? Of anders gezegd: twee werelden bij elkaar te brengen." Lees meer>

Tafel van Tijs met Mart Smeets

"Ja, Tijs was heel hard van zijn fiets gevallen en dat was niet leuk. Ja, Tijs houdt ook van een goeie (cartoon)grap. En deze cartoon is wat mij betreft helemaal 'EO'. Bijkomend gunstig effect is dat sommige websites en sociale media zo'n grapje oppikken. En dat vinden we natuurlijk fijn: aandacht voor ons programma. Karikaturen zijn niet altijd mijn ding, maar als iemands 'voorkomen' zich er goed voor leent, is het erg leuk om te doen!" Lees meer>

Knielen op een bed violen

"De bestseller Knielen op een bed violen draagt niet bepaald het type geloofsbeleving uit waar de EO - en ik - voor staan, maar zo'n boekverfilming zorgt wel weer voor 'geloofsaandacht' in de media. Voldoende reden dus voor een aanhaker. Ik doe het niet al te vaak, maar deze woordspeling of betekenisverwisseling wilde ik altijd nog een keer maken... (Ja, ik heb het boek gelezen!)" Lees meer>

Meldpunt vloeken

"Vindt iemand deze op of over het randje? Dat is soms een dunne lijn... Is het een al te flauwe grap? Of zit er toch een serieuze kern van waarheid in? Want als elke vloek zou worden gemeld, zou het op die site weleens heel erg druk kunnen worden… Tja, hij is zwart-wit. Er zijn van die dagen dat de tijd gewoon op is. Dan kies je uit óf helemaal niet publiceren óf niet inkleuren..." Lees meer>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Het jaar 2015 in cartoons

Het jaar 2015 in cartoons

Een overzicht van de beste cartoons van EO Geloven

Jim de Groot speelt Jezus in The Passion

Jim de Groot speelt Jezus in The Passion

Hij is zonder geloof opgevoed en ‘The Passion’ heeft hij nog nooit gezien. Maar Jim de Groot heeft geen dvd’s nodig om zich voor te bereiden op zijn...

Tineke Schouten: 'Ik wil alles mooier maken'

Tineke Schouten: 'Ik wil alles mooier maken'

Of ze nu een klassieke aria zingt voor het nieuwe EO-programma Messiah Masterclass of een typetje speelt in een vol theater, voor Tineke Schouten is...