Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Een groene kerst

Blog van TimZingt

Een groene Kerst: dat zal het wel weer worden. Mocht het toevallig wel gaan sneeuwen, dan mag dat met recht uniek heten. We hebben een planeet die richting het kookpunt gaat en daar past geen sneeuw bij.

Alleen Donald Trump gelooft nog dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, maar Nederland is wakker geworden vanonder het kleffe winterdekbed. De bewustwording is er: het moet duurzamer en groener. En dat vinden ondertussen ook de christenen.

Het Nederlands Bijbelgenootschap bracht zelfs een groene bijbel uit. Met groen gemarkeerde teksten over schepping en milieu. Terzijde: het is wel een hype, die doelgroep-bijbels. Je hebt al de vrouwenbijbel met rood gedrukte vrouwvriendelijke teksten (was nog best even zoeken). De samenleesbijbel, de jongerenbijbel  en binnenkort de dyslecten-beibel. In het Journaal speculeerde men over een mogelijke homobijbel. Leuk om te bedenken welke teksten er dan roze gedrukt worden. Bemoedigend, lijkt me. 

De groene bijbel dus. Het leek de uitgever een leuk idee om die te laten drukken op oude bijbels. En toen werd dat ideetje gepitcht en toen moest het gebeuren en toen is het niet gelukt. Tonnen oude bijbels werden bij het oud papier gezet en de groene bijbel werd gewoon gedrukt op papier van versgekapt regenwoud. In een christelijke reflex werd dit schandaal met een groene mantel der liefde bedekt, maar daaronder kwam zo’n groenecontainerlucht vandaan, dat men het toch ontdekte. Seculiere media smulden van de blunderende moreel-zo-hoogstaande christenen, oftewel eco-farizeeërs: ‘De groene bijbel liegt.’ Hij mag bij het oud papier, naast alle andere goeie bedoelingen. 

Allemaal even lachwekkend als treurig. De groene bijbel is helemaal niet zo groen. Hij legt pijnlijk bloot wat het probleem van de groene beweging is. De bedoelingen zijn goed en hoogdravend radicaal, de uitvoering is vaak bedroevend en houtje-touwtje. Het is nooit goed genoeg. Je kunt maar beter stoppen met ademen. We redden het niet met onze groene bedoelingen. Maar laat dat nu precies de essentie van Kerst zijn: we redden het niet en verwachten dus het onverwachte. Een God die mens wordt in een stal, in onze schuurtjes. Midden tussen ons oud papier. 

 

Geschreven door:

TimZingt

Cabaretier en liedjesschrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Felix vierde Kerst in het diepste geheim

Felix vierde Kerst in het diepste geheim

'Er is altijd het gevaar van een politie-inval'

De Top 2000 in de Biblebelt

De Top 2000 in de Biblebelt

Hoe stemmen christenen?

Bart van Delen

Kerst 25 december 2017
Het Kerstlicht breekt door!

Het Kerstlicht breekt door!

De '90 seconden' van dominee Baardmans

Dominee Baardmans

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’