Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Paus voor het eerst bij Reformatie- herdenking

Katholieken en protestanten samen in Lund

in Nieuws

Maandag werd in Zweden het Reformatiejaar geopend. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Bij deze internationale opening in Lund was ook paus Franciscus aanwezig.

Nadat de protestanten in 1517 de katholieke kerk verlieten, was er eeuwenlang een slechte relatie tussen de twee stromingen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een paus deelnam aan een Reformatieherdenking. De dienst van maandag stond in het teken van dankzegging voor de Reformatie, schuldbelijdenis over de kerkscheuring en het leed dat lutheranen en rooms-katholieken elkaar door de eeuwen hebben aangedaan.

Gebed
Samen met de lutheranen vierde de paus het begin van de Reformatie in de kathedraal van Lund. Hij zei daar dankbaar te zijn dat de Reformatie ervoor heeft gezorgd dat de Heilige Schrift centraler staat in het kerkelijk leven. Tijdens de gebedsdienst sprak de paus een gebed uit waarin hij de Heilige Geest vroeg om ‘ons te helpen danken voor gaven die de Reformatie heeft gebracht’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Antwoordbrief van Tijs aan Klaas Dijkhoff

Geachte heer Dijkhoff, Vooruit: beste Klaas,

Tijs van den Brink

Gisteren
Waarom de kerk betekenis geeft aan het dorpsleven

Waarom de kerk betekenis geeft aan het dorpsleven

'Kijk als kerk wat je kunt doen in de omgeving'

Tirza van der Graaf

Gisteren
Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

Exclusieve interviews met bisschop Curry bij de EO

Michael Curry over preek Harry en Meghan, zondag 12.00 uur, NPO 2

15 september 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan