Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Paus voor het eerst bij Reformatie- herdenking

Katholieken en protestanten samen in Lund

in Nieuws

Maandag werd in Zweden het Reformatiejaar geopend. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Bij deze internationale opening in Lund was ook paus Franciscus aanwezig.

Nadat de protestanten in 1517 de katholieke kerk verlieten, was er eeuwenlang een slechte relatie tussen de twee stromingen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een paus deelnam aan een Reformatieherdenking. De dienst van maandag stond in het teken van dankzegging voor de Reformatie, schuldbelijdenis over de kerkscheuring en het leed dat lutheranen en rooms-katholieken elkaar door de eeuwen hebben aangedaan.

Gebed
Samen met de lutheranen vierde de paus het begin van de Reformatie in de kathedraal van Lund. Hij zei daar dankbaar te zijn dat de Reformatie ervoor heeft gezorgd dat de Heilige Schrift centraler staat in het kerkelijk leven. Tijdens de gebedsdienst sprak de paus een gebed uit waarin hij de Heilige Geest vroeg om ‘ons te helpen danken voor gaven die de Reformatie heeft gebracht’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

‘God is Jong’: nieuw boek van de paus, voor jongeren

“Een moedige, intieme en gedenkwaardige dialoog,” belooft de uitgever

Gert-Jan Schaap

christelijke...
Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Luther spijkerde nooit stellingen aan een kerkdeur

Nieuwe biografie ontkracht mythes rond kerkhervormer (recensie)

Gert-Jan Schaap

jodendom
De paus en de postzegel

De paus en de postzegel

Hoe vier je de oecumene?

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans