Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Dingetje (1)

Blog van Annemarie van Heijningen

Als je schedel boordevol gedachten zit. Als je de boel tot in de puntjes toe wilt regelen. Als je moeilijk uit de voeten kunt met half afgemaakte klussen. Als je je wasgoed liefst in vaste volgorde te drogen hangt. Als je in je hoofd miljoenen lijstjes af moet vinken. Als je dol bent op structuren en systemen. Als je bestek lepeltjelepeltje moet liggen.

Als je onzekerheden lastig te verteren vindt. Als je amper wachten kunt. Als je gruwt van slordigheid. Als kiezen lastig is. Als je vooruit rent op de feiten. 

Juist. Dan wordt het tijd je na te laten kijken. “Zoiets als ADHD zeker,” is na onderzoek mijn voorbarige conclusie. “Mis. Je bent niet specifiek in een vakje te stoppen, maar je kenmerken lijken het meest op OCPD,” is de slotsom van de psych. Aha. Een obsessief en compulsief persoontje dus. Daar kan ik me ergens wel in vinden. Een aantal symptomen komt me griezelig bekend voor. Maar tegen de d van disorder protesteer ik. Wat nou, disorder. “Laten we dat wat ik zo’n beetje heb een dingetje noemen,” stel ik daarom voor, “dat begint ook met een d.” Het is een weigerpsycholoog. “Ik noem het geen dingetje,” komt ze onverbiddelijk, “voor een dingetje hoef je hier niet aan te kloppen.” “Je kan de dinges krijgen,” zeg ik opgewekt, “ik noem het lekker toch een dingetje.” 

Goed, een dingetje dus. Met een massa pluspunten. Perfectionisme en organisatietalent zijn fijne gereedschappen voor het fantastische werk dat ik doe. Akelige uitvloeisels waren mijn slaapstoornis van destijds en mijn recentere bijna-burn-out. Na jaren vallen deze puzzelstukjes op hun plaats. Het is best prettig, jezelf beter te begrijpen. Er ontstaat een mild aanvaarden: ‘Je hebt gewoon een dingetje.’

Voor de lastige kanten van dat dingetje sluit ik me aan bij een cursus. Heilzame herkenning bij sprankelende lotgenoten. Misschien breng ik binnenkort dan eindelijk mijn eigen boek in praktijk. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

YOLO Zo leef je zonder spijt

Leven zonder spijt: het kán

Van deze 3 keuzes krijg je onmogelijk spijt

Carianne Ros

Baby? Zo kom je ontspannen je kraamtijd door

Baby? Zo kom je ontspannen je kraamtijd door

De komende weken zijn pittig genoeg, dus gun jezelf een goede start

Carianne Ros

Zo ga je om met langdurige werkloosheid

Zo ga je om met langdurige werkloosheid

3 tips om een werkloosheidsdepressie te voorkomen

Carianne Ros

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’