Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Allerzielen: een dag om te rouwen

Katholieke dodenherdenking

in Nieuws

Al eeuwenlang wordt op 2 november Allerzielen gehouden. Op deze dag herdenken veel mensen degenen die ze moeten missen door de dood. Hoewel het van oorsprong een katholieke traditie is, is het voor iedereen goed om af en toe stil te staan bij overleden dierbaren.

Veel mensen herdenken op Allerzielen de overledenen van het afgelopen jaar. Samen met Allerheiligen, dat op 1 november wordt gevierd, maakt de dag deel uit van de rooms-katholieke traditie. Binnen die traditie is het gebruikelijk om op deze dag te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn en de graven van overledenen te bezoeken.

Bemoediging
Als nabestaande kun je op deze dag het graf van je geliefde bezoeken, het schoonmaken en er bloemen neerzetten. Sommige mensen bezoeken speciale diensten of concerten rond Allerzielen. Je kunt anderen ook een kaartje sturen, als zij iemand hebben verloren. Of, als jij bemoediging nodig hebt, houd je ze zelf. 

Maartje Nitrauw, projectleider bij Ik Mis Je, geeft aan dat een speciale dag fijn is voor nabestaanden. Zo'n dag geeft ruimte om stil te staan bij de dood. "Het is bijna alsof je toestemming krijgt om te mogen rouwen, om erover te praten. Als een geliefde overlijdt, vinden mensen het fijn als deze persoon herinnerd blijft worden. Dat hun naam niet vergeten wordt. Bijna iedereen is bang dat hij vergeten zal worden, wanneer hij overlijdt." 

Protestanten
De protestantse traditie heeft een andere visie op dood en de hel dan de katholieke. Daarom zijn protestanten vaak niet bekend met Allerzielen of ze willen er niets mee te maken hebben. Wel wordt vaak aan het eind van het jaar een Herdenkingszondag gehouden. Het is dan ook niet verkeerd om samen stil te staan bij degenen die je verloren hebt. Gezamenlijk herdenken werkt vaak verbindend. Sta jij vandaag stil bij geliefden die je mist door de dood?

Op de website van Ik Mis Je kun je een kaarsje aansteken voor iemand, een monument aanmaken of een gratis kaartenset aanvragen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons