Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Wat is de belangrijkste bijbeltekst?

Denk mee en maak kans op een scheurkalender

Elke tijd heeft z’n populairste bijbelvers. Het zegt veel over hoe de band met God is in die specifieke cultuur. Wat vind jij momenteel de belangrijkste bijbeltekst? Wat zou iedereen moeten horen? Laat het ons weten en maak kans op de 'Bijbel in Gewone Taal Scheurkalender'.

Op een populaire bijbelsite is de meest gelezen tekst Jeremia 29:11: "Mijn plan met jullie staat vast: ik wil jullie geluk…"

Dit is tegelijk de meest uit-z’n-verband-gerukte tekst: het gaat niet over jouw individuele leven, maar over het einde van de Babylonische ballingschap voor het volk Israël in de 6de eeuw v.Chr.

In andere landen zijn weer heel andere bijbelpassages populair. In China is dat bijvoorbeeld 1 Korintiërs 10:13, wat wel iets zegt over de situatie van christenen daar: "God laat geen ondraaglijke beproevingen toe…"

In diverse armere landen is het Jozua 1:9: "Wees vastberaden en standvastig." Ook begrijpelijk. Het zegt minstens zo veel over God als over de mensen in zo’n cultuur.

Jarenlang was in Nederland overigens de populairste tekst Johannes 3:16: "God had de wereld zo lief, dat hij zijn enige zoon gaf, zodat wie in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft."

"Ook over deze tekst zijn veel misverstanden"

Ook over deze tekst zijn veel misverstanden: volgens veel uitleggers tegenwoordig gaat dat "verloren" niet over de hel, maar slaat het oordeel van God in de Bijbel vrijwel altijd op een miserabele tijd voor je dood. "Eeuwig leven" betekent, zo weten we uit buitenbijbelse bronnen, niet iets met de hemel, maar het leven in Gods koninkrijk: koninklijk leven, zeg maar. Johannes 3:16 zegt dus, kort gezegd, dat Jezus is gekomen om mensen toegang te geven tot Gods koninkrijk (wat je niet moet verwarren met ‘de hemel’).

Je kunt je afvragen wat het over een cultuur zegt, dat Johannes 3:16 zo populair werd. Vinden we ons leven hier te kort? Voelen we ons snel veroordeeld? Die top 1-teksten uit China en die uit arme landen reageren duidelijk op de situatie - onze top 1-tekst dus vast ook. Maar hoe precies?

Wat is jouw top 1-tekst?
Maar dat allemaal als inleiding. De vraag is: wat is jouw top 1-tekst? Welke citeer jij het liefst? Welke vind jij dat iedereen moet horen?

Als ik een duit in het zakje mag doen… Het was eerder Johannes 10:10, waar Jezus uitlegt dat hij gekomen is om "het ware leven" te brengen. Nu twijfel ik tussen Johannes 12:23, waar hij stelt dat zijn kruisiging in wezen zijn kroning is - wat een prachtige en mysterieuze omdraaiing - en Marcus 1:15 waarin hij datzelfde aankondigt.

Maar goed, dat zijn mijn favorieten, en dat zegt ook ongetwijfeld veel over mijzelf. Nu is de vloer aan jou: roept u maar, welke tekst zegt voor jou op dit moment alles?!

Stuur uiterlijk 1 november een voor jou belangrijke bijbeltekst in via een mail of tweet. Onder de inzendingen verloten wij twee keer een 'Scheurkalender Bijbel in Gewone Taal 2017'!

Geschreven door:

Reinier Sonneveld

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Verzegeld met de Heilige Geest

Verzegeld met de Heilige Geest

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

De Bijbel over liefde en huwelijk

Arianne Ramaker

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Biblejournaling: zó beleef je Bijbelteksten creatief

Inspiratie voor creatieve stille tijd met God

Arianne Ramaker

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’