Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De plichten van een christelijk leven… stille tijd

Heeft het zin om stille tijd te houden?

Sommige dingen die je als christen doet beginnen als iets moois. Na verloop van tijd ben je eraan gewend en kan het als een sleur voelen. In een serie blogs staat personal coach Carianne Ros bij een aantal van dit soort ‘plichten’ stil.

Deel:

De ene christen is meer gericht op de goede gaven van God, terwijl een ander over alle plichten kan struikelen die erbij komen kijken wanneer je tot geloof komt. Er zijn hele horde mensen die zó erg over die plichten struikelen, dat ze maar liever het hele geloof vaarwel zeggen. Er zijn ook christenen die moeilijk van hun relatie met God kunnen genieten, omdat ze altijd het gevoel hebben dat ze ‘goede werken’ moeten doen en daarin ernstig tekort schieten. En ja… stille tijd is zo’n plichtding wat makkelijk schuldgevoel kan opleveren. Waarom houd je stille tijd?

1. God wil een relatie

Stille tijd is tijd die je voor God apart zet door uit zijn woord te lezen, om naar Hem te luisteren, om Hem te aanbidden, maar ook om Hem je nood en verlangens voor te leggen. In de stille tijd richt je je hart op God en kom je tot rust, krijg je nieuwe kracht of kan de heilige Geest jouw hart en zienswijzen veranderen. In het bewust tijd maken voor stille tijd bouw je een persoonlijke relatie op met God.

Als jij er nooit tijd voor neemt om je man of vrouw aandacht te geven, samen te kletsen of je verlangens te delen, hoe goed denk je dan dat je huwelijk is? Slecht dus... En zo kun je ook geen goede, persoonlijke relatie met God opbouwen als je niet regelmatig tijd voor Hem maakt.

Hoe zou jij je voelen als je weet dat je vriend of vriendin alleen maar bij je langs komt omdat hij of zij zich daartoe verplicht voelt…? Laat je stille tijd nooit een plicht zijn, maar een voorrecht. Een voorrecht om met de Koning der Koningen, die ook je liefdevolle Vader is, een goede relatie op te bouwen.

2. Stille tijd voorkomt lauwheid

Veel christenen zijn lauw geworden, omdat ze Gods woord niet openslaan om er zelf in te lezen, om erover te mediteren (dat betekent: diep nadenken), of om zijn woorden te memoriseren voor momenten dat die woorden nodig zijn om jou zelf of anderen te bemoedigen, te vermanen of te inspireren. God wil heel graag met zijn kinderen spreken. Wanneer wij niet bereid zijn om te luisteren, dan gaat veel van zijn liefde aan ons voorbij. En wanneer we zijn liefde niet voldoende ervaren, dan wordt het moeilijk om Hem te vertrouwen (zeker in moeilijke tijden), waardoor we geneigd zijn om het allemaal zelf wel te regelen. Dat zelf regelen is ongelooflijk vermoeiend, waardoor je al snel mat en lauw wordt. Maar wanneer je bewust tijd maakt om God te ontmoeten, dan zal Hij je nieuw vuur geven. God verandert je lauwheid in passie!

3. Stille tijd verandert je leven

God zoekt over de hele wereld naar mensen die bereid zijn om zijn liefde voor te leven, om vanuit zijn kracht te leven en om zijn vuur door te geven. Ben jij zo iemand? Verlang jij er met je hele hart, ziel en verstand naar om God lief te hebben? Om Hem in het middelpunt te stellen van je leven, van je denken, van je spreken, van je handelen? Wanneer je je op Gods wil richt, geef je de heilige Geest daarmee de ruimte om je naar het evenbeeld van Jezus te veranderen.

Ik ben op een gegeven moment heel regelmatig gaan bidden voor ‘een dorst zoals dat hert uit psalm 42’ en na ruim een jaar voelde ik dat er iets begon te veranderen in mijn hart. Ik begon er echt naar te verlangen om met God te spreken, om naar Hem te luisteren en om zijn woord te begrijpen. Van lauwheid ‘ik lees wel in de Bijbel, maar het doet met eigenlijk niets’, werd mijn verlangen ‘ik wil gewoon graag bij u zijn en ik wil u steeds beter leren kennen…’ en kwam er steeds meer passie in mijn hart voor God en ik begon meer vrucht te zien in mijn leven. Tijd met God opent je ogen voor zijn liefde, zijn wonderen en zijn almacht en het geeft je de rust om in overgave aan hem te leven, die jou beter kent dan wie ook en die altijd het beste met je voorheeft.

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--