Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Archeologen vinden toilet uit tijd Hizkia

Opgravingen rond stadspoort Lachis

in Geloven

Archeologen vonden bij opgravingen rond Lachis, een stad in Israël, een heiligdom voor de afgod Baäl waar een toilet in was geplaatst. In die tijd was dat een gebruikelijke manier om een plek te ontheiligen.

In het Tel Lachish National Park hebben archeologen een ongewone ontdekking gedaan. Tijdens de opgravingen rond de poort van Lachis hebben ze een ruimte gevonden die ooit als heiligdom voor Baäl diende. In de ruimte stonden altaren, waarvan de hoornen afgebroken waren. In een hoek van deze ruimte was een toilet geplaatst. Volgens Sa’ar Ganor, van de Israel Antiquities Authority, is dit bewijs voor wat er in 2 Koningen 18:4 staat over koning Hizkia. Hij laat daar de offerplaatsen verwijderen, de opgerichte beelden afbreken en de Asjerapalen omver halen.

Ontheiligd
Er wordt in dat Bijbelgedeelte geen melding gemaakt van het plaatsen van een toilet. Maar het gebeurde vaker in die tijd dat een heiligdom voor een afgod op deze manier werd ontheiligd. Zo wordt in 2 Koningen 10:27 gesproken over een tempel van Baäl die afgebroken en ontheiligd werd door koning Jehu. Door de archeologische ontdekking in Tel Lachish kan deze gewoonte voor het eerst worden aangetoond. In de poort zijn ook andere verwijzingen naar de tijd van Hizkia gevonden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Les in genade

Les in genade

De Bijbel Open met dominee Arie van der Veer

Arie van der Veer

Vragen over de heilige Geest

Vragen over de heilige Geest

Vandaag vieren we Pinksteren. Niet iedereen weet tegenwoordig nog wat dat feest inhoudt en betekent. Deze keer zal ik het nog eens op een eenvoudige...

Arie van der Veer

Onze Vader in NBV op 3 punten aangepast

Onze Vader in NBV op 3 punten aangepast

Verbeterde versie voorgelegd aan publiek

bijbel 15 mei 2018

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’