Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Waarom schiet ik steeds in de verdediging?

Drie tips van relatiecoach Cocky Drost

Hij: “Ik zei alleen dat we wel wat vaker mogen sporten. Maar ik kreeg een tirade over qualitytime en gezonder eten! Altijd als ik haar eerlijk vertel waar ik mee zit, weet ze het zó te draaien dat we het ineens over háár probleem hebben.” Zij: “Ik schiet altijd in de verdediging. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet altijd alles op mezelf betrek?

Veel mensen hebben er last van: het ‘o-help-kritiek-gauw-over-iets-anders- beginnen’-mechanisme. Dat is niet omdat ze niet tegen kritiek kunnen – er ligt bijna altijd een andere emotie onder. Mensen zijn namelijk uitgerust met een vernuftig gevoelssysteem. Dat is ontzettend mooi: het zorgt ervoor dat we liefde kunnen geven en ontvangen. Maar gevoelens kunnen ook zorgen voor minder fijne emoties: angst dat je niet goed genoeg bent, angst om afgewezen te worden.

Ieder mens heeft die emoties, die op de ‘Eerlijk zijn is niet altijd gemakkelijk’ meest onvoorziene momenten kunnen bepalen hoe we reageren. In dit geval zorgde het er bij de vrouw voor dat ze vrijwel direct in de verdediging schoot.

Verdedigingsmuurtje
Vaak is het gemakkelijker je te verschuilen achter een verdedigingsmuurtje dan dat je je echte gevoelens laat zien. Logisch, want dat maakt jezelf kwetsbaar. Aanvallen of je verdedigen is een gemakkelijke manier om een kritiekgolf af te wenden. Voor deze vrouw was het gemakkelijker een verdedigingslinie op te trekken dan haar verloofde te vertellen dat ze eigenlijk bang was dat ze niet goed genoeg was (want dat was wat ze eigenlijk voelde). 

Hij, op zijn beurt, bekeek het probleem liever van bovenaf dan dat hij haar eerlijk vertelde dat hij haar ook nodig had. Eerlijk zijn over wat je echt voelt, is niet altijd gemakkelijk. Maar het is wel de sleutel naar een veilige en gezonde relatie!

Drie tips:

• Vermijd woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’. Die staan namelijk bol van vooroordelen.
• Durf kwetsbaar te zijn: waarom ben je bang voor kritiek? En wat doet het met jou als je niet eerlijk durft te zeggen wat je denkt?
• Merk je dat je nog erg ‘in je emotie’ zit, parkeer jullie ruzie dan even en probeer op een minder beladen moment te praten over wat je écht dwars zit.

Leestips

- Relaties, hoe doe je dat? Karin Wagenaar, Van Duuren Psychologie.
- De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown, Bruna Uitgevers.

Redactie: Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wat doe je als de liefde op is?

Wat doe je als de liefde op is?

Tips van Cocky Drost

Cocky Drost

17 september 2018
Familieruzies in nieuw seizoen van 'Het Familiediner'

Familieruzies in nieuw seizoen van 'Het Familiediner'

‘Pijn en boosheid kan na jaren nog heel diep zitten’

Miriam Duijf

8 september 2018
Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

Trouwteksten: de mooiste Bijbelteksten voor je trouwkaart

De Bijbel over liefde en huwelijk

Arianne Ramaker

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan