Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

'God is de enige die mijn moeder kan liefhebben'

Moeder veroordeeld voor moord en dood door schuld

in Geloven

Toen Huigbert 18 was, stierf zijn vader. Plotseling. In 2012 stierf zijn stiefvader. Ook onverwacht. Twee jaar later stak zijn moeder het huis van haar nieuwe vriend in brand. “Toen gingen bij mij de raderen draaien. Wat hadden deze sterfgevallen en die brand met elkaar te maken?”

“In 2013 werd mijn moeder opgepakt, omdat ze verdacht werd van moord op haar tweede man. Uiteindelijk bleek dat ze hem met gif om het leven heeft gebracht. Haar eerste man – mijn vader – waarschijnlijk ook, maar dat kon niet meer bewezen worden. Wel kreeg ze van de rechter ‘dood door schuld’ opgelegd. Ze had bovendien beide keren een levensverzekering met een vervalste handtekening afgesloten, die na hun dood een hoog bedrag uitkeerde. Dit jaar is ze veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs. 

In de media heet ze ‘Ada S’. Ook wel ‘gifmengster Ada S’. Maar voor mij is ze mijn moeder. Ik zeg zelfs ‘u’ tegen haar, dat is het gekke. Een jaar nadat de waarheid over mijn vader en moeder bekend was geworden, kon ik na intensieve therapie de draad van het leven weer oppakken. De waarheid, hoe slecht ook, bracht veel goeds. Ik heb geleerd meer van mezelf te houden en er te zijn voor mijn gezin. 

Of ik van haar houd? Dat vind ik een moeilijke vraag. Ze stelt je zó enorm teleur. Toen Tjipke, haar tweede man, was overleden en we bij zijn graf stonden, moest mijn moeder ontzettend huilen. Ik heb haar getroost, want ik dacht: ze heeft echt verdriet. Weet je hoe besodemieterd ik me voelde toen bekend werd dat zíj hem vermoord had? Het is bijna zonde van je liefde als je van mijn moeder houdt. Natuurlijk heb ik het daar moeilijk mee. Maar ik heb dat bij God neergelegd. Hij is de enige die haar echt kan liefhebben, omdat Hij weet wat er allemaal achter zit. 

Natuurlijk, het blijft mijn moeder. En ergens heb ik een diepgeworteld verlangen dat het goed komt. Maar ik weet dat dit niet zo is. Beter wordt het niet. Volgens het Pieter Baan Centrum heeft ze een gat in haar geweten. In de aanklacht staat: ‘Het laat haar volledig koud wat haar kinderen moeten meemaken. Verdachte is alleen met zichzelf bezig.’ Dan moet je concluderen: ik ben niet alleen m’n vader kwijt, maar ook m’n moeder. 

Vorig jaar heb ik haar geschreven dat ik haar vergeef. Ik moest wel. Want ik kan niet leven met wrok en bitterheid. Maar met haar houding is er geen verzoening mogelijk. Als je bij haar bent geweest, voel je je achteraf altijd de grote verliezer. Daarom kon ik niet anders dan met haar te breken. Het ligt nu bij God. Misschien denk ik er over vijf jaar anders over, maar deze keuze was een grote stap voor mijn innerlijke genezing.” 

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Miss Jack

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Kerk Leeuwarden biedt inbreker helpende hand

Kerk Leeuwarden biedt inbreker helpende hand

‘Als je dan zo’n man ziet, kun je maar één ding doen’

Mirjam Hollebrandse

kerk
Amerikaan ontkomt op de valreep aan doodstraf

Amerikaan ontkomt op de valreep aan doodstraf

Zoon wilde vader vermoorden; vader vecht voor gratie

Miriam Duijf

vergeving
Vergeving voor man die in Charlottesville vrouw doodreed

Vergeving voor man die in Charlottesville vrouw doodreed

‘Ik denk gewoon aan wat de Heer aan het kruis zei’

rouwverwerking

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans