Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Amsterdamse kerk mag trip-thee opdienen

Rechter staat het gebruik van verboden drugs toe in kerk

in Nieuws

De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de Santo Daime kerk in Amsterdam hallucinerende thee mag blijven invoeren vanuit Brazilië. In totaal is op Schiphol 84 kilo in beslag genomen. De thee valt onder de Opiumwet en is daarmee verboden in Nederland.

In de afgelopen 2 jaar kwamen drie gevallen voor waarbij de thee in beslag werd genomen op de luchthaven. Deze zaken werden nu tegelijk behandeld omdat de situaties vergelijkbaar zijn en er een principiële uitspraak nodig is. In alle drie de gevallen ging het om leden van het kerkgenootschap uit Amsterdam.

Sacrament
Santo Daime is een officieel kerkgenootschap dat oorspronkelijk uit Brazilië komt. In de kerk wordt de op Santo Daime geïnspireerde godsdienst beleden. Het theedrinken is een essentieel en heilig onderdeel van de eredienst en is zelfs een sacrament. Zonder de consumptie van de thee kan de godsdienst niet worden beleden. Omdat de thee alleen in Brazilië kan worden bereid, moet deze worden ingevoerd in Nederland. De thee wordt gemaakt op basis van hallucinogene planten uit de Amazone en staat bekend onder de naam ayahuasca.

Centraal
De kerk zegt zelf op haar website dat “het drinken van het Sacrament Santo Daime centraal staat binnen de religie. Het is een psychoactieve drank die van oudsher door shamanen in het Amazone regenwoud gebruikt wordt om de spirituele dimensie binnen te treden”.

De rechter besloot dat in dit geval de vrijheid van godsdienst zwaarder woog dan de Opiumwet en verklaarde het geval niet strafbaar. De volledige uitspraak is hier te lezen. 

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

‘Mensen vragen mij weleens of ik geen predikant had moeten worden’

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Advocaat Asia Bibi gevlucht naar Nederland

Diverse politieke partijen willen ook Asia onderkomen bieden in Nederland

5 november 2018
Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Echtgenoot Asia Bibi vraagt Groot-Brittannië om asiel

Huidige situatie te gevaarlijk

5 november 2018