Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips bij vermoeden partner heeft ander

‘Het kwam niet in me op dat mijn man vreemd zou gaan'

Acht jaar geleden kwam Maaike er achter dat haar man jarenlang een relatie had met een andere vrouw. Alles was kapot. Heb jij het vermoeden dat jouw partner een ander heeft? Maaike deelt tips en lessen die ze door alles heen zelf geleerd heeft.

Deel:

Maaike zag per toeval wat smsjes in de telefoon van Jos en toen was het direct duidelijk: hij heeft een ander. Er brak een zware periode aan voor beiden. Toch besloten ze samen te vechten voor hun relatie. Nu kunnen Maaike en Jos zeggen dat ze als stel sterker zijn dan ooit. Het verhaal van Maaike staat deze maand in Eva Magazine.

Wat nou als jij op dit moment vermoedens hebt dat je partner een ander heeft? Wat kun je dan het beste doen?

Tip 1. Neem alle signalen (eerst zelf) serieus
"Het kwam niet in me op dat mijn man vreemd zou gaan!", vertelt Maaike. Terugkijkend waren er wel degelijk signalen, maar die wuifde Maaike lange tijd weg: ‘Ach, hij zit tegen een burn-out aan, ik begrijp dat hij veel tijd voor zichzelf nodig heeft en dat hij wat minder samen wil doen.'

Hart kwijt
Het belangrijkste signaal wat ze gemerkt heeft, vat Maaike zo samen: "Ik raakte zijn hart kwijt. Jos zocht mijn hart ook niet meer op. Nu weet ik: je gevoel liegt niet. Denk niet te lang ‘het komt wel goed’. Neem de onrust in je hart serieus. Als ik terugkijk, had ik dat zelf eerder willen doen."

  • Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom stellen elkaars hart kwijtraken. Onderzoek je vermoeden daarom verder.
  • Bespreek je eerste onrust en vermoedens allereerst met God, raadt Maaike aan. Vraag zijn hulp en inzicht bij het nadenken over de reden dat je niet meer dichtbij het hart van je man bent.

Tip 2. Laat een betrouwbaar iemand met je meekijken
Voordat je met je partner in gesprek gaat, is het goed om je vermoedens voor te leggen aan iemand die je 100% vertrouwt. Een persoon die jou goed kent en van een afstandje naar jullie relatie kan kijken. Vaak herkennen mensen in je omgeving sneller dan jijzelf of de aanwijzingen serieus zijn.

"Als er echt een ander in het spel is, zijn er eigenlijk altijd signalen," zegt  Maaike. "Mijn eigen zus heeft mij meerdere keren gevraagd of Jos geen ander zou kunnen hebben. Maar ik wilde er eerlijk gezegd helemaal niets van horen."

Tip 3. Onderzoek je eigen houding
"Vreemdgaan is nooit goed te praten, maar ontsla jezelf ook niet te snel van de verantwoordelijkheid om je eigen houding in de relatie te onderzoeken," vervolgt Maaike.

liefde-en-respect

Zo ontdekte Maaike dat ze verbaal erg sterk is en dat haar man zich hier vaak ‘verslagen’ door heeft gevoeld, hoorde ze later. "Ik heb veel gehad aan de inzichten en relatietips in het boek Liefde en respect van Emerson Emmerichs," zegt Maaike. Bekijk een samenvatting van dit boek.

Tip 4. Bespreek je vermoedens met je partner
"Als ik terugkijk, had ik al veel eerder dingen aan Jos willen vertellen", vertelt Maaike. "Ik voelde dat er iets aan de hand was en had willen doorvragen, bijvoorbeeld waarom ik nooit in zijn telefoon mocht kijken. Waarom hij altijd alleen wilde wandelen met de hond."

Stel het gesprek met je partner niet te lang uit. Probeer zo duidelijk mogelijk aan te geven dat je een ongerust gevoel hebt. Vertel over je vermoedens en noem zo mogelijk concrete voorbeelden en vraag je partner om reactie.

  • Kies bij voorkeur een neutraal moment uit voor dit gesprek. Een moment waarop er geen ‘andere dingen’ spelen tussen jullie en je niet vanuit je emoties reageert.

Hopelijk helpt dit gesprek om elkaar weer terug te vinden.

Bidden
Komt er géén openheid en blijven je vermoedens? Het beste wat je dan kunt doen is bidden: "God, als er iets aan de hand is, wilt u het dan openbaren. Laat u maar dingen gebeuren waardoor er duidelijkheid komt."

Tip 5. Zoek hulp en neem de tijd
Zijn je vermoedens bevestigd en heeft je partner een ander?

  • Geef jezelf even wat tijd om te kalmeren. Neem desnoods tijdelijk afstand van elkaar. Gebruik deze tijd om te bedenken wat je wilt, hoe je  de toekomst in wil gaan. Overleg met vertrouwelingen en vraag of God tot je hart wil spreken.
  • Vraag je partner hetzelfde te doen en neem daarna tijd om met elkaar door te spreken waar jullie staan – en waar jullie naartoe willen. Laat je richting niet bepalen door angst om alleen te blijven, of door emoties van het moment. Je kunt er op vertrouwen dat je leven in Gods hand is, wat er ook gebeurt.
  • Zoek goede hulp! Welke richting je ook kiest: er is veel gebeurd en dat vraagt om een zorgvuldige benadering. Gun jezelf de hulp van een psycholoog, of steun van je kerkelijke gemeente. Besluiten jullie om samen door te willen gaan? Zoek dan ook samen hulp. Hiermee voorkom je dat er een deksel op de situatie gaat.
  • Leg jezelf niet te snel op dat je zou moeten vergeven. De tijd is nu eerst om te verwerken en te herstellen. Christelijke waarden zijn goed, maar ga in al je christelijke ijver om alles goed te doen, niet sneller dan God. Hij weet dat je boos bent, verdriet hebt of een pijnlijk hart en wil jou de tijd geven om samen met Hem te helen en de tijd voor de verschillende fases van vergeving te doorlopen.

Nawoord Maaike: "Het verwerken kan en mag heel lang duren. Ik merk soms ook nog, na bijna 10 jaar dat ik weer boosheid voel. Laat het toe, je moet er doorheen om het een plek te kunnen geven.

Ik wilde zelf veel details weten over de relatie tussen Jos en zijn vriendin. Maar bedenk voor jezelf goed of jij dit wil en aankan. Dat is heel persoonlijk. Merk je dat de informatie te veel voor je is, bescherm dan je hart en kies er voor om geen details te horen.

Ik wil graag heel oud worden samen met Jos. Maar niet zomaar. Ik wil gelukkig oud met hem worden. Ondanks alles zijn we nu hechter dan ooit - en blijven we dicht bij elkaars hart. En daar ben ik heel dankbaar voor."

Ouder-stel-houdt-van-elkaar
--:--