Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Merkel-mania

Blog van Tijs van den Brink

in Nieuws

Ik ben klaar met de Merkel-mania. Sinds Angela Merkel vorig jaar zomer met de woorden ‘Wir schaffen das’ meer dan een miljoen asielzoekers welkom heette in Europa, is zij voor velen een heus moreel kompas geworden.

In diverse kerkdiensten die ik bijwoonde, is zij het afgelopen jaar geprezen. Door predikanten, die er dan altijd even bij vertelden dat Merkel de dochter van een predikant is. Alsof het beroep van je vader jouw morele keuzes hoogstaander maakt…

Ik snap niets van die Merkel-mania. Natuurlijk, het welkom heten van vluchtelingen vorig jaar was sympathiek. Maar al snel dacht ik: wat een hoogmoed! Niemand weet hoeveel vluchtelingen er onderweg zijn. Hoe kun je dan weten dat je de opvang (en integratie!) aankunt?

Inmiddels zijn we een jaar verder. Er komen, als gevolg van de door Merkel gesteunde Turkijedeal, veel minder asielzoekers naar Europa. Die Turkijedeal is trouwens volgens Artsen zonder Grenzen zo asociaal dat die organisatie sindsdien Europese subsidies weigert. Hoezo moreel kompas?

Onderdeel van de Turkijedeal was de afspraak dat Europa Syrische asielzoekers die er slecht aan toe zijn (zwangere vrouwen, gehandicapten, ouderen) via een luchtbrug naar Europa zou halen. Van die toezegging komt niets terecht. Heeft u Merkel daar al over gehoord?

Merkel is in de vorige zomer te ruimhartig geweest. Door haar oproep kwamen niet alleen Syrische oorlogsslachtoffers deze kant op, maar ook allerlei mensen die geen recht hebben op opvang. Het hele asielsysteem in Duitsland is verstopt, er was geen tijd om mensen goed te screenen.

Op dit moment is Merkel niet ruimhartig genoeg. Waarom doet zij (en wij!) niet wat we zouden moeten doen: echt kwetsbare vluchtelingen ophalen? Zou dat ook komen omdat haar vader dominee was? :)
 

Tijs van den Brink (zoon van een dominee)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Wanneer ben je een goede burger?

Wanneer ben je een goede burger?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Het gat van 60 miljoen

Het gat van 60 miljoen

Waarom Tijs van den Brink trots is op de publieke omroep

Tijs van den Brink

Tijs van den... 5 december 2017
Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Zondag op tv: 'Verlangen naar Veiligheid'

Tijs van den Brink in gesprek met Beatrice de Graaf

Tijs van den... 27 oktober 2017

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden onlangs opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’