Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Boegbeeld van Chinese ondergrondse Kerk overleden

in Nieuws

In China is bisschop van de ondergrondse kerk Vincent Huang Shoucheng overleden. Hij werd 93 jaar oud en bracht in totaal 35 jaar door in gevangenschap, met dwangarbeid of onder huisarrest. Hij gold volgens diverse bronnen als een boegbeeld voor de ondergrondse kerk, die inging tegen de Patriottische Vereniging, die de overheid controleert.

Mede dankzij zijn standvastigheid en nederigheid wist hij de sympathie van alle katholieken in zijn bisdom te winnen. Zo ontstond er doorheen de jaren een praktische verstandhouding met de plaatselijke overheid voor activiteiten zoals kerkbouw, bedevaarten en wijdingen. Opmerkelijk is dat de overheid ook al snel toestemming gaf voor zijn uitvaart, op voorwaarde dat die zonder zijn bisschoppelijke insignes zal plaatsvinden.  

Arrestatie
Shoucheng werd in 1949 tot priester gewijd. Op 12 november 1955 werd hij een eerste keer met drie andere priesters gearresteerd door de politie in Fuzhou. Daarna verbleef hij vier jaar in de gevangenis en werkkampen. In december 1972, tijdens de Culturele Revolutie, werd hij opnieuw aangehouden voor de publicatie van enkele catechetische boeken.

Gevangenisstraf
Hij kreeg acht jaar gevangenisstraf. In 1990 werd hij de derde keer gearresteerd, maar wegens zijn slechte gezondheid al snel opnieuw vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. In 2008 werd hij door mgr. Vincent Guo Xijin opgevolgd.

Bron: Kerknet/Asianews

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

China sluit de grootste ‘illegale’ kerk van Beijing

‘God is de Enige op Wie wij ons vertrouwen kunnen stellen’

14 september 2018
Amerika legt Turkse ministers sancties op

Amerika legt Turkse ministers sancties op

VS eist vrijlating van dominee Brunson

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Koptisch-orthodoxe bisschop dood gevonden in klooster Egypte

Autoriteiten starten officieel onderzoek naar de dood van bisschop Epiphanius

30 juli 2018

Zo verduurzaam je je kledingkast

11 leuke en makkelijke tips om mee aan de slag te gaan