Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Priester gedood bij gijzeling in Franse kerk

in Nieuws

De Franse politie heeft dinsdagochtend twee mannen gedood die in het Franse dorpje Saint-Etienne-du-Rouvray, in het noorden van Normandië, met messen vijf mensen gegijzeld hielden. Een van de gegijzelden, een priester, is om het leven gekomen. De gijzelnemers hebben hem de keel doorgesneden, melden Franse media. Een andere gegijzelde verkeert in levensgevaar.

Bronnen bij de politie hebben tegenover Le Figaro verklaard dat een van de gijzelnemers een baard had en een chachia (hoofddeksel) droeg. De gijzelnemers zouden 'Daesh' (IS, red.) geschreeuwd hebben.

Gijzeling
De twee gijzelnemers zouden tijdens de mis door de achterdeur de kerk zijn binnengekomen. Vervolgens werden de pastoor, twee zusters en twee gelovigen gegijzeld. Nadat de twee mannen de priester hadden gedood zag een zuster kans te ontsnappen. "Ze dwongen hem te knielen", zei zuster Danielle over de moord tegen radiozender RMC. "Hij probeerde zich te verdedigen en dat is hoe het drama zich voltrok''. Zuster Danielle kon vervolgens de hulpdiensten waarschuwen. Een klein uur later drong een speciaal interventieteam van de politie de kerk binnen om de gijzeling te beëindigen.

Onderzoek
Het onderzoek naar de gijzeling in Saint-Étienne-du-Rouvray wordt ter hand genomen door de openbaar aanklager die is belast met terrorismezaken, deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs mee. Over de identiteit van de twee gijzelnemers en hun motief is nog niets officieels bekendgemaakt.

Verhoogde staat van paraatheid
Saint-Étienne-du-Rouvray, nabij Rouen, is een stadje in het noordwestelijke departement Seine-Maritime van bijna 30 duizend inwoners. Het incident komt op een moment dat de Franse politie en veiligheidstroepen nog in verhoogde staat van paraatheid zijn na de aanslag in Nice, die op 14 juli aan 84 mensen het leven kostte. De Franse president François Hollande is onderweg naar de kerk waar de gijzeling plaatsvond.

Het Vaticaan heeft de moord scherp veroordeeld. In een verklaring wordt gesproken over een barbaarse moord. "We zijn vooral geschokt omdat dit vreselijke geweld in een kerk plaatsvond, een plek waar Gods liefde wordt verkondigd", aldus woordvoerder Frederico Lombardi. Hij zei dat de paus de pijn en gruwelijkheid van dit absurde geweld ervaart en elke vorm van haat radicaal afwijst.

Beeld: Twitter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’