Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Onderzoek: ‘Christelijke muziek is overwegend positief’

in Mediatips

Liedteksten van hedendaagse, populaire christelijke muziek zijn overwegend positief. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Nate Silver van de Amerikaanse onderzoekssite FiveThirtyEight. Voor het onderzoek werden liederen geanalyseerd uit de christelijke top 50 in de afgelopen vijf jaar.

Veelgebruikte woorden als 'leven en dood', of 'genade en zonde' werden door analisten gegroepeerd om de verhouding tussen positief en negatief te kunnen berekenen.
Volgens de analyse gebruiken christelijke tekstschrijvers het woord ‘genade’ ruim twee keer zoveel dan ‘zonde’. Het woord ‘leven’ werd acht keer zoveel dan ‘dood’ gebruikt, en ‘liefde’ zeven keer meer dan ‘angst’.

'Mercy triumphs over judgement'
Ook toonde het onderzoek aan dat christelijke muziek positiever is geworden dan in de 19e eeuw. Hoewel oudere hymnen en liederen toen ook overwegend positief waren, kwamen woorden als 'zonde', 'veroordeling', 'zorgen' of 'duister' meer in de teksten voor dan tegenwoordig.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons