Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Archeologen op drempel van het Heilige Graf

in Nieuws

De plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, zo wordt het Heilige Graf wel genoemd. Een team van archeologen en restaurateurs staat deze dagen klaar om de laatste aardse rustplaats van Jezus na zijn kruisiging binnen te gaan. De plek is in slechte staat nadat miljoenen pelgrims er in Jeruzalem zijn langs geweest.

De grot waarvan christelijke leiders en een aantal wetenschappers aannemen dat Jezus van Nazareth er na zijn dood omstreeks het jaar 30 werd neergelegd en na drie dagen herrees uit de dood, is twee eeuwen geleden voor het laatst gerestaureerd. Al die tijd heeft niemand meer een voet in de grot gezet.

Heilig Grafkerk
Over de grot is later de Heilig Grafkerk gebouwd, die eveneens wordt gerestaureerd. De kerk stamt uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Een team van voornamelijk Griekse wetenschappers voert de restauratie uit, een klus waarvoor negen maanden is uitgetrokken. Het graf is inmiddels al met radar en laserscanners onderzocht. Daarmee is onder meer ontdekt dat de steen die de grot toedekt een grote barst bevat.

Kerk, steen en grot worden onder meer met titanium versterkt. Patriarch Theofilos III van de Orthodoxe Kerk van Jeruzalem sprak tegen The Washington Post over 'een onbeschrijfbare energie' die hij op de heilige plek heeft gevoeld.

Lees ook: 'Is Jezus' graf gevonden?'

Bron/beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

19 weetjes over Israël

19 weetjes over Israël

Israël viert 70-jarig bestaan

Miriam Duijf

Israël 19 april 2018
Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Christenen uit Gaza wachten op toegang Jeruzalem

Kunnen Arabische gelovigen Pasen vieren in Heilig Grafkerk?

Israël 29 maart 2018
Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Hamas organiseert op 14 mei Grote Mars van Terugkeer

Doel: aandacht voor verslechterende situatie in de Gazastrook

Israël 27 maart 2018