Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

SGP en CU sluiten kabinetsdeelname bij legalisatie stervenshulp uit

in Nieuws

Mochten de partijen ChristenUnie of SGP volgend jaar nodig zijn voor de meerderheid van een nieuw kabinet, dan is het voorstel van D66 een deal breaker: “Hier zullen wij niet aan meewerken”, zei CU-leider Gert-Jan Segers in radioprogramma De Ochtend.

“Als je tegen ouderen zegt: ‘wij vinden het prima dat u er niet meer bent’, is dat een hele onbarmhartige, harde boodschap, die ik nooit zou willen uitspreken.” Kees van der Staaij (SGP) is het daar volmondig mee eens.

In het wetsvoorstel van D66 moet het senioren mogelijk gemaakt worden hun leven te beëindigen als zij hun leven voltooid achten. Het wetsvoorstel gaat alleen over tachtigplussers, om te voorkomen dat jongeren naar de mogelijkheid grijpen.

Angst voor eenzaamheid
Volgens Segers is de wens nooit eenduidig: “Het is nooit de rationele, sterke mens die zegt: ‘ik heb alles overwogen en maak er nu een einde aan’.” Volgens Segers komt het uit een gevoel van overbodigheid en angst voor eenzaamheid en anderen tot last te zijn.

De commissie-Schnabel concludeerde begin dit jaar dat er geen noodzaak is om de huidige wetgeving voor het vrijwillig beëindigen van het eigen leven aan te passen. “Uitbreiding van die wet geeft alleen maar nieuwe problemen en het gevaar van misbruik is levensgroot aanwezig”, aldus Kees van der Staaij.

Beluister de uitzending terug op Radio 1.

Bron: Radio 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

GroenGelovig wil in gesprek over voedsel

GroenGelovig wil in gesprek over voedsel

‘Het probleem is niet de schaarste, maar de verdeling’

Tirza van der Graaf

ChristenUnie 24 mei 2018
Paul Blokhuis vertelt openhartig over verlies dochter

Paul Blokhuis vertelt openhartig over verlies dochter

‘Ik heb zo veel vragen, maar leg me erbij neer dat ik geen antwoorden krijg’

ChristenUnie 11 april 2018
Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Hoe belangrijk is geloof voor de ChristenUnie?

Zorgen bij Wetenschappelijk Instituut over identiteit

Sjoerd Wielenga

politiek en... 23 maart 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’