Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Petitie gelanceerd voor onderdrukte christenen Turkije

in Christelijk Nieuws

De christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Nederland is een petitie gestart tegen de onderdrukking van christenen in Turkije. De aanleiding voor de petitie was het in beslag nemen van zes kerken in de zuidoostelijke stad Diyarbakir door president Erdogan.

Islamitisch regime
Naast de kerken hebben de autoriteiten nog 6.300 andere gebouwen en stukken grond geconfisqueerd, zo meldt Jubilee Campaign. Volgens Erdogan kan hij zo de kerken beter beschermen tegen de oorlog en het geweld tussen het Turkse leger en de Koerdische strijders. Lokale christenen geloven hier echter niets van. Zij zien de inbeslagname als een nieuwe stap van het islamitische regime in de strijd tegen de verspreiding van het christendom. Nu de overheid eigenaar is van de gebouwen, kunnen de kerken op elk moment gesloten worden. En dat zou niet de eerste keer zijn in Turkije.

Turkije moet zich volgens de petitiecampagne aan de internationale verdragen over godsdienstvrijheid houden, zeker nu wellicht de onderhandelingen over EU-lidmaatschap worden hervat. Ook EU-leiders mogen hun ogen niet sluiten voor deze overduidelijke schending van fundamentele mensenrechten.

Godsdienstvrijheid
De petitie wordt gesteund door de SGP en de ChristenUnie. “Nederland respecteert de godsdienstvrijheid van vele Turken, die hun islamitisch geloof in ons land willen belijden”, zegt Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. “Wij roepen de Turkse overheid op om deze vrijheid ook toe te kennen aan de christenen in Turkije en hun eigendommen niet in beslag te nemen”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

De Paulus-bekering van een moslimterrorist

Fundamentalisme| De Paulus-bekering van een moslimterrorist

‘Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil’

Mirjam Hollebrandse

Geweld in Nigeria

islam en christendom| Heldhaftige imam redt meer dan 200 christenen bij aanslag

‘De vrouwen verstopte ik in mijn huis, de mannen in de moskee’

4 July 2018
'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Fundamentalisme| 'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

11 December 2017