Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Gospelteksten vervangen Noord-Koreaanse propaganda

in Geloven

In Noord-Korea kunnen de inwoners bij het horen van propagandaliedjes onverwachts referenties naar Jezus en de Heilige Geest horen, in plaats van de gebruikelijke referenties naar de leider Kim-Jong-Un en het regime. Dat schreef Trouw maandag. De propagandateksten werden stiekem door gospelteksten vervangen door de politieke beweging No Chain.

De beweging, die zich vanuit Zuid-Korea inzet voor Noord-Koreaanse politieke slachtoffers en hun familie, wilde de Noord-Koreanen bewust laten maken van een andere denkwijze en om humor het land in te brengen. De nieuwe liedjes werden in september 2015 het land binnengesmokkeld door activist Jung. Hij maakte zijn actie en motivatie afgelopen week bekend op het Vrijheidsforum in Oslo, een mondiale conferentie van de Human Rights Foundation.

"In Noord-Korea wordt liefde alleen geassocieerd met liede voor het regime en de leider. Door christelijke teksten het land in te smokkelen wilden we laten zien dat ,buiten de grenzen, mensen geloven in alles wat ze maar willen", aldus Gwang. 

Gwang nam een groot risico: op smokkel staat executie in het openbaar. Daarom veranderde No Chain alleen maar de namen van partijleden in de liedjes; verder zijn de liedjes identiek gebleven. De namen van de partijbonzen hebben plaats gemaakt voor namen uit het christendom, zoals Jezus en de Heilige Geest.

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

‘Kerk Noord-Korea groeit, ondanks vervolging’

‘Kerk Noord-Korea groeit, ondanks vervolging’

Noord-Koreaanse overheid dreigt met 'zee van vuur'

christenvervolgi...
Bijbelvertalers geven geheime trainingen in risicogebieden

Bijbelvertalers geven geheime trainingen in risicogebieden

Wycliffe Associates verdubbelen inspanning om Gods Woord te delen, ondanks aanslag.

zendingswerk
Vier buitenlandse zendelingen gearresteerd in Libië

Vier buitenlandse zendelingen gearresteerd in Libië

Vier buitenlanders in Libië zijn in de oostelijke stad Benghazi gearresteerd. Het viertal zou christelijke boeken hebben verspreid en geprobeerd...

christendom

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans