Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Aangrijpende documentaire over seksslavinnen IS

‘Yezidi Girls’ toont verhaal van drie Jezidi-meisjes

in Nieuws

De van oorsprong Noord Irakese filmmaker Reber Dosky reisde naar Lalish, het ‘spirituele centrum’ van de Jezidi’s, en filmde daar drie meisjes die maandenlang door IS werden gevangen gehouden en misbruikt. De korte documentaire ‘Yezidi Girls’ laat zien hoe de meisjes weer door hun religieuze leiders worden opgenomen in de gemeenschap.

In het door IS bezette gebied worden duizenden christelijke, Yezidische en Koerdische vrouwen en meisjes door de terreurgroep verkocht als sekslaaf of gedwongen tot huwelijken met IS-terroristen. De overgebleven vrouwen en meisjes worden te koop aangeboden aan rijke buitenstaanders.

Yezidi Girls

Nog altijd worden de vrouwen door IS vastgehouden. Families zijn uitgeroeid of uit elkaar gerukt. “Ik denk steeds aan mijn zussen en ouders die in handen van IS zijn”, zegt de 17-jarige Ilham in de documentaire. “Zij hebben het moeilijker dan ik toen. Ik denk constant aan hen…”

‘Yezidi Girls’ is geproduceerd in opdracht van Mindshakes, een journalistiek videoplatform van krantenuitgever Mediahuis. De documentaire is vooralsnog alleen online te zien.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

'Motieven IS-strijders blijken heel verschillend'

Nieuw tv-tweeluik: 'In het spoor van IS'

Bart van Delen

fundamentalisme
'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

'De ouders van Samy mogen geen verdriet hebben'

3Doc: Die avond in Bataclan

Bart van Delen

islam en...
Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen die op 20 oktober 500 jaar Reformatie wilden vieren, moesten het evenement vanwege dreigementen van moslims afgelasten. Dat...

islam en...