Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

5 bizarre wandelavonturen in de Bijbel

"De avondvierdaagse is er niets bij"

in Geloven

Vier avonden lang wandelen, liedjes zingen en leuzen scanderen: als je het zo bekijkt is de avondvierdaagse een bijzonder verschijnsel. Toch kan het nog gekker. Ook in de Bijbel staan bizarre wandelavonturen opgetekend. Misschien zijn ze een bemoediging als je wanhopig je groep kinderen bij elkaar probeert te houden...

Wist jij trouwens dat de vierdaagse al sinds 1909 bestaat? De term ‘vierdaagse’ werd toen geïntroduceerd door - een hele mond vol - de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO). In de Tweede Wereldoorlog werden de ‘wandelmarschen’ tijdelijk verboden. Wandelen is hartstikke gezond, juist daarom zijn de ladingen snoep bij de zegetocht aan het eind een doorn in het oog van de gezondheidsdiensten.

De avondvierdaagse is er niets bij
Vijf kilometer? In de tijd van de Bijbel een schijntje. Zonder fietsen, auto’s of hoverboards werd er nog veel meer gelopen. Daarom de 5 bizarste en bijzonderste Bijbelse wandelingen op een rijtje:

  1. De hemelse wandeling: Henoch is één van de voorvaders van Noach. We weten maar weinig van hem, behalve dit ene intrigerende zinnetje: hij wandelde met God. Uiteindelijk is Henoch is één van die Bijbelse figuren die niet hoefde te sterven, ‘omdat God hem had weggenomen’. Hij liep zo de hemel in. Als je wandelen zo bekijkt wordt het opeens wel heel fascinerend.

  2. Wandelen tussen watermuren: als Mozes met het volk Israël voor het Egyptische leger op de vlucht is, splijt God de zee in tweeën. Als door een soort aquariumtunnel lopen ze naar de overkant. Dat moet een bizarre wandeling geweest zijn.

  3. De langste wandeling: diezelfde Mozes zwerft vervolgens 40 jaar met het volk door de woestijn. Lopend! Zonder opgezwollen voeten en versleten sandalen trouwens. Over wandelen gesproken...

  4. De allereerste wandeling: ‘Sta op en loop.’ Een tikkeltje ongepaste opdracht voor een verlamde bedelaar. Maar tot zijn eigen verrassing springt de bedelaar daadwerkelijk op. En dan houdt hij het ook niet bij simpelweg lopen.   

  5. Wandelen op water: behalve Jezus en Petrus is het nog niemand gelukt. Ondanks vele menselijke pogingen in de eeuwen daarna.

Ken jij nog meer bijzondere wandelingen in de Bijbel?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over