Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Vreemde Cruijffianen

Blog van Tijs van den Brink

in Nieuws

Het zal u niet zijn ontgaan: oud-voetballer Johan Cruijff is overleden. Ik ben van ná Cruijff. Hij stopte in 1984 met voetballen en ik kreeg pas in 1988 een televisie. Heel bewust heb ik hem dus niet meegemaakt, maar dat hij een fantastische voetballer was, staat vast. Diverse doelpunten van hem staan me bij, ook al heb ik ze niet live gezien. Dat kan ik niet van veel doelpunten van anderen zeggen.

Wat me opviel rond z’n overlijden, was de enorme verering die hem ten deel viel. Sportjournalisten die normaal gesproken neutraliteit betrachten, lieten alle objectiviteit varen. Er werd gesproken over de ‘grootsheid’ van de ‘held’, journalisten toonden zich diep onder de indruk van de minuten stiltes die overal werden gehouden. Oud-voetballer Frank Rijkaard en presentator Jack van Gelder waren bij elkaar toen het nieuws van Crujjffs overlijden bekend werd. Toen Rijkaard aan Van Gelder vertelde dat Cruijff 68 jaar is geworden en ze zich ineens realiseerden dat 6 + 8 samen 14 is (het rugnummer van Cruijff ), hielden ze het niet droog. 

Ik heb geen behoefte een waardeoordeel over de reacties te hebben. Duidelijk werd dat Cruijff heel veel mensen enorm veel plezier heeft bezorgd en dat ze daar dankbaar voor zijn. En dat vrienden en bekenden verdrietig waren, snap ik heel goed. Ik heb er wel met grote verbazing en soms vervreemding naar gekeken. Cruijff was een mens. Zeker, uitzonderlijk begaafd, maar toch: een mens. Om daar in zulke superlatieven over te spreken... 

Ineens realiseerde ik me: zo vreemd als ik nu het gedrag van de Cruijffianen vind, zo vreemd vinden ze mij als gelovige in God vast de rest van het jaar... 

Reageer via Twitter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Tijs van den Brink fietste 170 kilometer voor het goede doel

Tijs van den Brink fietste 170 kilometer voor het goede doel

‘4000 hoogtemeters! Dat had ik nooit eerder gedaan’

Mirjam Hollebrandse

Tijs van den... 18 juli 2018
Zelfs Tijs gaat het zwaar krijgen in ‘Tour de Celeb’

Zelfs Tijs gaat het zwaar krijgen in ‘Tour de Celeb’

Woensdag, 20.30 uur, NPO 1

Tijs van den... 18 juli 2018
Wanneer ben je een goede burger?

Wanneer ben je een goede burger?

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’