Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

PKN neemt afstand van Jodenhaat Maarten Luther

Verklaring wordt voorgelezen tijdens studiemiddag in Utrecht

in Nieuws

De Protestantse Kerk (PKN) neemt voor het eerst officieel afstand van de uitspraken van Maarten Luther over Joden. Dat meldde het kerkgenootschap op zijn website. De verklaring wordt vandaag voorgelezen tijdens een studiemiddag in Utrecht.

Oproep
De verklaring is een reactie op een oproep van twee orthodoxe rabbijnen en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in dagblad Trouw, in juni 2015. Zij riepen Nederlandse kerken op om tijdens de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017 ook stil te staan bij de Jodenhaat van Luther en hoopten dat de Protestantse Kerk hier nadrukkelijk afstand van zou nemen.

Jodenhaat
In het boek ‘Over de joden en hun leugens’ betoogde Maarten Luther onder meer dat synagogen in brand moesten worden gestoken. “Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen”, schreef hij in 1542.

Studiemiddag
In de aanloop naar de herdenking van 500 jaar protestantisme vindt vanmiddag een studiemiddag plaats rond het thema ‘Luther, het protestantisme en de joden’. Op deze studiemiddag wordt inzicht gegeven in deze diverse verklaringen en worden deze in context geplaatst. Daarbij wordt gekeken naar wat de Protestantse Kerk op dit terrein heeft gedaan en kan doen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Opperrabbijn en PKN-scriba samen naar herdenking

Opperrabbijn en PKN-scriba samen naar herdenking

Gebaar is teken van onderlinge verbondenheid

Gebed na aanslag in Istanbul

Gebed na aanslag in Istanbul

PKN-preses: "Wek liefde en hoop in onze harten"

CIDI: 'Pak antisemitisme op scholen aan'

CIDI: 'Pak antisemitisme op scholen aan'

In 2015 zijn er meer antisemitische incidenten geregistreerd op Nederlandse scholen dan in de afgelopen tien jaar het geval was. Dit schrijft het...