Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Ouders herkennen ontvoerde meisjes op video-opname

CNN toont opnamen van vijftien ontvoerde christelijke tieners

in Nieuws

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft een video vrijgegeven waarop 15 meisjes zijn te zien die samen met 261 andere schoolmeisjes twee jaar geleden in Chibok werden ontvoerd. Het is het eerste teken van leven, schrijft de NOS op basis van berichtgeving de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Ontvoerd
Boko Haram viel twee jaar geleden 's nachts een middelbare school binnen en nam de 276 meisjes mee. Ze lagen te slapen in de slaapzaal toen de terroristen toesloegen. De meisjes zijn voornamelijk christelijk. De school in Chibok, waar de 300 meisjes verbleven, was vermoedelijk het doelwit van Boko Haram om het grote aantal christenen. Korte tijd na de ontvoering konden 57 kinderen ontsnappen.

Geïdentificeerd
In de video dragen de meisjes een hidjab, een islamitische hoofddoek. Ze zeggen hun naam en vertellen dat ze in Chibok zijn ontvoerd. Twee moeders hebben de beelden bekeken en hun dochters herkend. Een klasgenote die uit handen bleef van de ontvoerders, heeft de andere 13 meisjes geïdentificeerd.

Twijfel
“Een reden tot hoop, maar er zijn ook twijfels”, zegt de directeur van veldoperaties van Open Doors in West-Afrika, Jack van Tol. De video lijkt te dateren van 25 december 2015. Waarom de video niet eerder naar buiten is gekomen, is niet duidelijk. Van Tol: “Na zo lang niets gehoord te hebben, geeft dit reden tot hoop. Echter, de ouders van de meisjes hebben wel vaker hoop gekoesterd die later vals bleek. We blijven vurig voor de ouders bidden, alsook voor de vrijlating van de meisjes. We roepen christenen wereldwijd ook op om niet te stoppen met bidden en om de Nigeriaanse overheid aan te sporen om werk te maken van de situatie.”

Klopjacht
Het Nigeriaanse leger opende een klopjacht op de ontvoerders om de meisjes te bevrijden maar zonder succes. Dat leidde in Nigeria tot veel kritiek op de regering. Kiezers straften daarom president Goodluck Jonathan vorig jaar af door hem niet een nieuwe termijn te gunnen.

Onderhandeling
De nieuwe president Muhammadu Buhari onderhandelt nu met Boko Haram over de vrijlating van de schoolmeisjes. Hij zou bereid zijn een onbekend aantal islamitische gevangenen te laten gaan.

Bron: NOS / Open Doors

Proof of life for some kidnapped Chibok schoolgirls

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Christelijke tiener in Pakistan ‘doodgeslagen door agenten’

Christelijke tiener in Pakistan ‘doodgeslagen door agenten’

Vader van 14-jarige scholier spreekt van godsdienstig motief

Gert-Jan Schaap

christenvervolgi...
Egyptische kerk ervaart Gods trouw

Egyptische kerk ervaart Gods trouw

Vier jaar na de aanslagen van 2013

christenvervolgi...
Succesvolle start 'Red Ahok'-petitie

Succesvolle start 'Red Ahok'-petitie

Duizenden handtekeningen stromen binnen

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips