Icon--npo Icon--menu Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Omstreden predikant ziet kerkbezoek toenemen

Duitse predikant Olaf Latzel weigert blad voor mond te nemen

in Nieuws

In januari deed predikant Olaf Latzel van de protestantse St. Martinigemeente kritische uitspraken over het vermengen van religies in zijn preek. Ondanks het feit dat de predikant hierdoor zwaar onder vuur lag, steeg het kerkdienstbezoek aanzienlijk.

Onder vuur
Ds. Latzel ontving zeer negatieve reacties na zijn preek in januari, waarin hij zich keerde tegen religievermenging en het gezamenlijke gebed van moslims en christenen: “Dat is een zonde en dat kan niet. Daarvan moeten we ons reinigen.” Hij maande christenen ook aan om geen Boeddhabeelden in hun woningen te plaatsen: “Dat is afgodendienst.” Ook bekritiseerde hij de katholieke relikwieënverering.

Zijn scherpe uitspraken zorgden voor veel ophef. Het openbaar ministerie van de Duitse deelstaat Bremen bestudeerde de zaak, maar besloot geen proces tegen ds. Latzel te starten.

'Spirituele duisternis'
“Ik preek het evangelie gewoon op een heldere manier”, zegt Latzel. “Ik geloof dat het mijn taak is om op deze manier te prediken. Wanneer je het evangelie van Jezus Christus predikt, en iedereen massaal in zijn handen klapt, dan heb je volgens mij een probleem”, zegt Latzel. Hij gelooft dat veel Duitsers, net als veel andere westerlingen, in “spirituele duisternis” leven.

Bescheiden
Nu het aantal kerkgangers in de St. Martinigemeente stijgt, is Latzel waakzaam. “Ik wil het niet naar mijn hoofd laten stijgen. Ik ben niets. Ik ben slechts een zondaar. Ik ben slechts een werktuig voor Jezus. En als Jezus die kan gebruiken, geef Hem dan de eer. Ik stel zelf niet veel voor.”

Bron: Christian Today / Beeld: Facebook

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Religieuze plechtigheid nog steeds gewild

Religieuze plechtigheid nog steeds gewild

Dienst blijft belangrijke rol spelen bij geboorte, huwelijk en overlijden

BLOG | Tussen zwarte Christus en witte Kerst

BLOG | Tussen zwarte Christus en witte Kerst

Johan Snel blogt over de betekenis van Nelson Mandela

Prinsjesdagviering in Grote Kerk Den Haag

Prinsjesdagviering in Grote Kerk Den Haag

In de Grote Kerk in Den Haag begint om 10.30 uur een interreligieuze en interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst om de opening van het nieuwe...