Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Christelijke vluchtelingen in Turkije onder 'immense druk'

Europees Parlement moet christelijke vluchtelingen in Turkije ondersteunen

in Nieuws

Het Europees Parlement moet zich hard maken voor verbetering van de positie van christelijke vluchtelingen in Turkije. Dat betoogt drs. Bas Belder in het Reformatorisch Dagblad, naar aanleiding van een gesprek met een anonieme hulpverlener.

Veel christelijke gezinnen krijgen volgens de hulpverlener conservatief islamitische woonplaatsen toegewezen, schrijft Belder. In deze steden is geen christelijke gemeente. Vrouwen mogen in de bewuste plaatsen niet alleen de straat op. Dat mag alleen met een mannelijk familielid.

Christelijke kinderen kunnen niet naar school. Hun vaders hebben geen werk of worden vanwege hun christen-zijn door Turkse werkgevers uitgebuit of zelfs helemaal niet betaald. Als vluchteling én christen zijn ze in feite rechteloos.

Geheime gebedsbijeenkomst
Christelijke hulpverleners ontmoeten de vluchtelingenfamilies in het geheim, omdat de autoriteiten hebben gewaarschuwd dat ze toestemming hebben voor gebedsbijeenkomsten. Ook kregen ze te horen dat alle hulpverlening dient te verlopen via de Turkse overheid.

Feit is echter dat hulp –noch van de partnerorganisaties van de regering, noch van de Verenigde Naties– deze christenen zullen bereiken. Op de christelijke vluchtelingen wordt immense druk uitgeoefend om zich te bekeren tot de islam, zo blijkt uit een aantal situaties die de hulpverlener noemt.

Noodklok
De schrijnende situatie van christelijke vluchtelingen in Turkije roept veel vragen op. Het plaatst bovendien grote vraagtekens bij de vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije. Volgens Belder is het hoog tijd om in het Europees Parlement “de noodklok te luiden over de isolering, discriminatie, intimidatie, en islamisering van christelijke vluchtelingen uit het Midden-Oosten die verblijven in Turkije”.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Open Doors wil 15.000 christelijke gezinnen in Nigeria redden van hongerdood

Eerst gevlucht voor Boko Haram, nu achtergesteld door regering

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil aandacht voor bedreigde christenen azc’s

Stichting Gave wil meer aandacht voor bedreigde christenen in Nederlandse azc’s. Dat zegt woordvoerder Marco Vos van de interkerkelijke organisatie,...

vluchtelingen
Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Christelijke vluchtelingen Duitsland slachtoffer van geweld

Volgens een onderzoek van de Duitse tak van Open Doors zijn christelijke vluchtelingen op grote schaal slachtoffer van geweld en bedreigingen. Dat...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans