Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Aparte herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog?

'Gevolgen Holocaust mogen we nooit vergeten'

In het weekend voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is Simon Hammelburg te gast bij Andries Knevel in EO Live op NPO Radio 5. In zijn boek 'Van binnen is alles stuk' beschrijft hij hoe de trauma’s van Holocaustslachtoffers doorwerken in de generaties na hen.

In het boek verliest de Joodse hoofdpersoon zijn vrouw door een verkeersongeluk. Hij gaat op reis naar plekken waar hij gelukkig met haar was en ontmoet zo veel vrienden en andere oude bekenden. Ze zijn getekend door de oorlogservaringen van hun getraumatiseerde ouders, over wie liefdevol wordt verteld. “De ouders van de ‘Partners in Crime’, zoals de vriendengroep zichzelf noemt, deden wel hun best om hun kinderen een goede jeugd te geven, maar dat ging vaak, na hun ontberingen en het verlies van hele families, verschrikkelijk mis,” vertelt Simon Hammelburg.

Hun kinderen leden onder het emotioneel verwrongen gedrag van hun ouders. “Op de bijeenkomsten van de zionistische jeugdbeweging Haboniem konden de jongeren aan hun gespannen thuissituatie ontsnappen en hebben de ‘Partners’ elkaar op jonge leeftijd ontmoet.” Tijdens de gesprekken nu ontstaat een indringend beeld van een generatie die zonder een veilig thuis is opgegroeid.

'Wie iedereen tegelijk wil herdenken, herdenkt in feite niemand' 

Andere conflicten
In het boek spreekt Hammelburg de hoop uit dat de volwassenen van morgen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog nooit zullen vergeten. Het stoort hem dat we elk jaar op 4 mei ook de slachtoffers van andere conflicten herdenken. “Zonder hun tekort te willen doen, wil ik wijzen op woorden van de Gentse hoogleraar Hebreeuws en Joodse Studies Klaas Smelik: ‘Wie iedereen tegelijk wil herdenken, herdenkt in feite niemand.’ Daarom zou ik willen pleiten voor een aparte herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, een ramp die zijn weerga in de geschiedenis niet kent.” 

EO Live 
Zaterdag 30 april, 19.00 uur, NPO Radio 5 

Tekst: Bart van Delen
Beeld: Rob Kuyper

Geschreven door:

Bart van Delen

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

'Joodse vrouw verraadde Anne Frank'

'Joodse vrouw verraadde Anne Frank'

Anne Frank Stichting: feiten voor deze nieuwe theorie ontbreken

Reinald Molenaar

jodendom 24 mei 2018
Hoe Betty Bausch-Polak (99) de oorlog overleefde

Hoe Betty Bausch-Polak (99) de oorlog overleefde

‘Ik deed gewoon alsof ik de baas was’

Mirjam Hollebrandse

'Auschwitz at bij ons thuis altijd een hapje mee'

'Auschwitz at bij ons thuis altijd een hapje mee'

Indringende EO-documentaire 'Tedje & Meijer' op 4 mei te zien

Gert-Jan Schaap

jodendom 2 mei 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’