Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

PKN: "Inzage in GBA is erg belangrijk"

Kamer: Gemeentelijke Administratie sluiten voor kerken

in Nieuws

De Tweede Kamer wil dat kerken en andere religieuze genootschappen geen toegang meer in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) krijgen. Een motie van D66 hierover werd dinsdag aangenomen.

Volgens een Kamermeerderheid is het geen taak van de overheid om kerken met hun administratie en ledenbestanden te helpen.

Vervuiling
Verschillende kerken hebben nu inzage in de GBA via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). “Inzage in de GBA is voor ons erg belangrijk, omdat leden niet gewend zijn om hun wijzigingen pro-actief door te geven”, aldus PKN-woordvoerder Marloes Nouwens. “Wanneer wij de toegang tot deze gegevens verliezen, zal dit waarschijnlijk vervuiling van onze ledenadministratie betekenen”.

Exclusief
Volgens Marloes Nouwens is het vreemd dat in deze motie alleen kerken worden uitgesloten van inzage in de GBA. "Het is een service waar meer organisaties gebruik van maken, die deze service niet dreigen te verliezen. In mijn beleving zet dat de discussie in een heel ander daglicht: Nu lijkt het een exclusief recht voor kerkgenootschappen, terwijl dat niet zo is."

Service
De verantwoordelijke minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei eerder dat hij geen reden ziet ermee te stoppen. Volgens hem zien veel mensen de mogelijkheid als een service, die ze zeer waarderen. Als mensen niet willen dat kerkgenootschappen gegevens over hen opvragen, dan moeten ze zich volgens Plasterk laten uitschrijven uit het ledenbestand.

Bewustwording
Om uitvoering van de motie tegen te gaan is de Protestantse Kerk via het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) in gesprek met de overheid. “Mochten wij de toegang verliezen, dan zal er op bewustwording bij de leden moeten worden ingezet”, aldus Nouwens.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Dit voegt een kerkelijke kieswijzer toe

Dit voegt een kerkelijke kieswijzer toe

'KiesAdvies' laat zien wie dupe is van jouw stem

verkiezingen...
Kerken sturen Rutte brandbrief over GBA

Kerken sturen Rutte brandbrief over GBA

Kardinaal Eijk en scriba Plaisier reageren op motie D66

politiek en...
Arie Slob: Kerken moeten zich meer laten horen

Arie Slob: Kerken moeten zich meer laten horen

Christenen hebben indrukwekkende maatschappelijke initiatieven voor hulpverlening opgezet. Bijvoorbeeld de voedselbank. ,,Dat die tot de snelst...

politiek en...

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans