Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

NBG adviseert over uitspraak bijbelse namen

Hoe spreek je bijbelse namen uit?

in Geloven

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt met een klemtoon-advies voor namen uit de Bijbel. Een interessant advies, want binnen kerkelijk Nederland is dat altijd een twistpunt: waarom spreekt de dominee dat zo uit? In samenwerking met het Meertens Instituut werd een advieslijst opgesteld, met daarin de meest gebruikelijke uitspraak van 3500 bijbelse namen.

Klemtoonadvies
Op debijbel.nl kunnen bijbellezers het klemtoonadvies raadplegen, wanneer zij kiezen voor De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Het klemtoonadvies kan in de lopende tekst worden weergeven, en die kun je vervolgens ook uitprinten. Zo wordt digitaal aangesloten bij een oude traditie van bijbeledities met klemtoontekens.

Publieksonderzoek
Als basis voor het advies geldt een uitgebreid publieksonderzoek, opgestart in 2011 in samenwerking met het Meertens Instituut. In dit onderzoek is aan bijbellezers gevraagd de klemtoon aan te geven in verschillende namen die voorkomen in de NBV, inclusief de deuterocanonieke boeken. In totaal hebben ongeveer 1800 deelnemers  aan het onderzoek meegewerkt. Uitgangspunt in het advies was de praktijk.

Geleerden en bijbelwetenschappers
In een aantal gevallen is echter gekozen voor de uitspraakpraktijk onder geleerden en bijbelwetenschappers. Het klemtoononderzoek heeft ook duidelijk aangetoond dat er verschillende uitspraaktradities bestaan, en dat er soms geen norm aan te wijzen is. Het NBG geeft dus, op grond van een consensusmodel, een advies.

Bron: Debijbel.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Serie brieven wil jongeren helpen in hun zoektocht naar God

Serie brieven wil jongeren helpen in hun zoektocht naar God

'Deelnemers leren Gods stem verstaan'

De Bijbel lezen op je smartphone zonder internet

De Bijbel lezen op je smartphone zonder internet

Nieuwe app biedt ‘offline’ Bijbellezen aan

bijbel
De Bijbel over angst (2/4)

De Bijbel over angst (2/4)

Ken jij momenten waarop je bang bent? Hoogstwaarschijnlijk wel! Dat is helemaal niet raar, angst is van alle tijden. Het is dan ook niet verwonderlijk...

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips