Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Op reis gaan om thuis te komen

Stil worden vergt oefening

Er even tussenuit; wie wil dat nu niet? Een korte retraite is inderdaad goed voor een mens. Maar als je denkt aan het woord ‘retraite’ kan een zeker onrust je al bespringen. Want dat betekent dat je van alles moet regelen: vrij vragen van je werk, oppas regelen voor je kinderen en zorgen dat alle lopende zaken even ‘on hold’ kunnen. Van het idee alleen al wordt je moe, dus laat je die retraite maar zitten.

Goed nieuws; een retraite hoef je niet ver weg te doen. De kunst is juist om gedurende je dag korte retraitemomenten in te plannen. Dat betekent dat je bewust afstand neemt van alle drukte om je heen en je met open ontvankelijke houding zoekt naar God in de stilte. 

Jezus deed het ook, lees Marcus 1 er maar op na. Vroeg in de ochtend stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek (in de Statenvertaling staat hier 'woeste plek') om daar te bidden. Weg uit het georganiseerde leven, middenin de chaos met God. Ook de Psalmdichter David roept in zijn liederen zijn eigen ziel op tot korte retraites: zoek rust, mijn ziel, bij God alleen (Psalm 62). 

Het geheim is om deze retraitemomenten gewoon in je agenda in te plannen, zodat ze geen onnodig veel georganiseer kosten. In zeven minuten kun je je ademhaling al tot rust brengen!  Ook is de handreiking van Wil Derkse het proberen waard: 

Een half uur stilte per dag
Een stille avond per week
Een stille dag per maand
Een stil weekend per kwartaal
Een stille week per jaar

Tijdens de Stiltetour bieden we mensen een retraite in één avond. Ronald Koops en ik nemen bezoekers mee op een avontuurlijke reis in je verbeelding, samen met de Psalmdichters. Samen verstillen, onthaasten, zingen. God komt vaak heel dichtbij, soms helend, soms confronterend. Regelmatig zijn mensen tot tranen geroerd omdat ze – juist in de stilte – de vrede en aanwezigheid van God ervaren. Maar dit kan ook thuis, op je werk of waar dan ook. Het begint met een keuze: ik kies ervoor om stil te zijn op een ‘eenzame plek’. 

'Ik kies ervoor om stil te zijn op een eenzame plek'

Bijvoorbeeld: 

• Ga een uur letterlijk in de stilte te zitten. Laat alle gevoelens maar voorbijkomen. Je zult het uur anders uitgaan dan dat je erin kwam.
• Kies eens niet voor die drukke kantine, maar voor een eenzame lunchwandeling. Wandel op de tekst: Uw genade is mij genoeg.
• Maak met jezelf de afspraak: voordat dat ik mezelf weer begraaf in social media, neem ik eerst ruimte voor heavenly media. Sla de Bijbel open en je zult zien dat je minder behoefte krijgt aan andere informatie. 

Stil worden vergt oefening en daarom is het goed om het ook af en toe in groepsverband samen te proberen. Of juist een keer per jaar wel die pelgrimage te plannen, zodat je je door anderen kunt laten inspireren. Om vervolgens thuis te komen en te ontdekken: God was hier de hele tijd al. Want dat is vaak hoe het werkt; men gaat op reis om thuis te komen. 

Geschreven door:

Mirjam van der Vegt

Schrijver en (stilte)trainer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

‘Alleen christenen begrijpen niet dat Christus geweldloos was’

‘Alleen christenen begrijpen niet dat Christus geweldloos was’

10 citaten van Gandhi, die 70 jaar geleden werd vermoord

Gert-Jan Schaap

Als God je gebed niet verhoort

Als God je gebed niet verhoort

Week van Gebed: een bemoediging voor bidders die worstelen met Gods zwijgen

'Tim, we bidden het kalk van de muren om genezing'

'Tim, we bidden het kalk van de muren om genezing'

Blog van TimZingt

TimZingt

Zo vier je de veertigdagentijd met kinderen

Maak een 'kijktafel' – en 8 andere tips