Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Moeder Teresa wordt heilig verklaard

Paus maakt weg vrij voor heiligverklaring

in Nieuws

Moeder Teresa wordt volgend jaar september heilig verklaard door de paus. Voor een heiligverklaring zijn twee wonderen nodig. Na het eerste wonder in 2003 is ze zalig verklaard, wat overigens niet helemaal onomstreden is...

Het leven van Moeder Teresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in Albanië, stond in het teken van het helpen van de armen. Ze ontving in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1997 overleed ze op 87-jarige leeftijd, zes jaar later werd ze zalig verklaard.

Versneld zalig
Voor een zaligverklaring is één wonder nodig, voor een heiligverklaring twee. Beide door de paus erkende wonderen gaan over een door medici onverklaarbare genezing. De toenmalige paus Johannes Paulus II erkende in 2003 dat een Indiase vrouw genas van een kwaadaardig gezwel in haar buik nadat ze een foto van Moeder Teresa had gezien. De paus liet haar versneld zalig verklaren, voor die ceremonie kwamen 300.000 mensen naar Rome.

Het tweede wonder gaat over een man met een dodelijke hersenziekte. Zijn familie bad tot Moeder Teresa en nu is hij genezen. De doktoren zouden in het duister tasten over hoe dit mogelijk is.

De zaligverklaring uit 2003 is niet helemaal onomstreden. De ruim honderd getuigen en duizenden pagina's documentatie die over het wonder zijn verzameld, zouden niet helemaal waarheidsgetrouw zijn en eerlijk verkregen.

Heilig Jaar
Het is nog niet officieel bekendgemaakt wanneer Franciscus de non heilig verklaart, maar volgens Vaticaanse media zal dat 4 september volgend jaar zijn. De ceremonie moet een van de hoogtepunten van het Heilig Jaar worden.

De heiligverklaring komt relatief snel na de dood van Moeder Teresa; meestal duurt het proces enkele decennia. Een andere uitzondering is paus Johannes Paulus II. Hij werd vorig jaar heilig verklaard, negen jaar na zijn dood.


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Kim Jong-un nodigt paus uit voor bezoek Noord-Korea

Meest gesloten land nooit eerder door paus bezocht

9 oktober 2018
Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Wat moet de paus met het misbruik in zijn kerk?

Drie vragen aan Vaticaanwatcher Hendro Munsterman

Tirza van der Graaf

28 augustus 2018
Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

Wordt abortus legaal in het geboorteland van de paus?

‘Abortus ligt hypergevoelig’

Gert-Jan Schaap

13 juni 2018