Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Doe de Grote Kerst Quiz: ken jij het échte kerstverhaal?

Hoe goed ken jij het échte kerstverhaal? (Christelijke kerstquiz mét antwoorden)

Hoe goed ken jij het échte Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus? Test je kennis met deze moeilijke kerstvragen en zie direct of je het antwoord goed hebt!

Vraag 1: In welk seizoen werd Jezus geboren?

A. lente
B. zomer
C. herfst
D. winter
E. onbekend

Antwoord: A
De herders waren buiten, dus het was waarschijnlijk lente.

Vraag 2: Hoe reisde Maria naar Bethlehem?

A. Jozef droeg haar
B. ze liep zelf
C. ze zat op een ezel
D. gedragen door engelen
E. onbekend

Antwoord: E
Op veel afbeeldingen zit Maria op een ezel. Dat zou kunnen, maar het staat nergens.

Vraag 3: Waarom vonden ze geen plek?

A. alle herbergen zaten vol
B. er was te veel familie van Jozef
C. Herodes jaagde ze op
D. onbekend

Antwoord: B
Er staat er dat ‘er geen plaats was in de kataluma’ – een woord voor de huiskamer die gewoonlijk op de eerste verdieping zat. Het lijkt erop dat ze in Bethlehem waren omdat Jozef daar oorspronkelijk vandaan kwam en ze bij familie konden logeren. Maar in een huiskamer heb je weinig privacy voor een bevalling, dus verhuisden ze daarvoor een verdieping lager.

Vraag 4: Waar werd Jezus geboren?

A. in een huis
B. in een stal
C. in een kribbe
D. in een grot
E. onbekend

Antwoord: A
Waarschijnlijk niet in een stal dus, maar op de begane grond van dat huis van Jozefs familieleden. In die tijd konden daar de dieren in en uit lopen en stonden er ook voerbakken. In een schoon exemplaar werd Jezus gewiegd.

Vraag 5: Hoeveel wijzen uit het oosten waren er?

A. twee
B. drie
C. vier
D. vijf
E. onbekend

Antwoord: E
Er staat nergens hoeveel er kwamen, laat staan dat ze Caspar, Melchior en Baltasar zouden heten. Dat het er drie waren, is onterecht afgeleid van het feit dat ze drie cadeaus gaven: goud, wierook en mirre.

Vraag 6: Hoe reisden de wijzen uit het oosten?

A. te voet
B. te paard
C. te kameel
D. onbekend

Antwoord: D
Kamelen waren in die tijd al wel een populair vervoermiddel, maar de Bijbel noemt ze niet. Wel profeteerde Jesaja eeuwen eerder: ‘Koningen laten zich leiden door jouw licht en stromen naar je toe… Op kamelen komen ze, beladen met wierook en goud…’

Vraag 7: Wat was het beroep van de wijzen uit het oosten?

A. astroloog
B. koning
C. wijsgeer
D. onbekend

Antwoord: A
De Bijbel gebruikt een woord dat in onze tijd ‘astroloog’ betekent.

Vraag 8: Wie kwam er op kraambezoek die eerste nacht?

A. niemand
B. de herders
C. de wijzen uit het oosten
D. de herders én de wijzen uit het oosten
E. onbekend 

Antwoord: A
De herders kunnen ook prima overdag zijn gekomen en die astrologen zijn pas maanden later gearriveerd. Veertig dagen na de geboorte reisden Jozef en Maria namelijk nog met hun kindje naar Jeruzalem op en neer (om hem in de tempel op te dragen) en dat zouden ze vast niet hebben gedaan als die astrologen al hadden gehoord van Herodes’ moorddadige plannen en dat hadden doorgeseind.

Geschreven door:

Reinier Sonneveld

Theoloog en schrijver

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Waarom vieren we Kerst?

Waarom vieren we Kerst?

Alles over de geboorte van Jezus, Tweede Kerstdag en het ontstaan van het kerstpakket

Nathalie van 't Slot

‘Jezus werd niet in een stal geboren’

‘Jezus werd niet in een stal geboren’

Het kerstfeest kent allerlei rituelen, liederen en verhalen. Maar kloppen die tradities wel met hoe het verhaal vanuit de context van het...

Atheïstische sterjournalist wordt christen

Atheïstische sterjournalist wordt christen

'The Case for Christ': actie-dvd Hart van Kerst 2017

Gert-Jan Schaap