Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Doe de Grote Kerst Quiz: ken jij het échte kerstverhaal?

Hoe goed ken jij het echte kerstverhaal? (Christelijke kerstquiz mét antwoorden)

Kerstquiz met antwoorden

Hoe goed ken jij het échte Bijbelse verhaal over de geboorte van Jezus? Test je kennis met deze moeilijke kerstvragen en zie direct of je het antwoord goed hebt!

Het klassieke kerstverhaal is simpel: het is hartje winter, Jozef helpt de hoogzwangere Maria op een ezel en ze gaan naar Betlehem. Terwijl de vliezen al gebroken zijn, vinden ze gelukkig nog ergens een stal, waar Maria die nacht nog bevalt: Jezus is geboren!

Daar ligt Hij, tussen de os en de ezel en nog een aantal dieren. Een groep herders komt langs (met nog meer dieren) en dan ook nog drie koningen op kamelen (en daarmee is de stal echt hutjemutje vol).

Klaar voor de kerstquiz?

Toch gaat het kerstverhaal nét even anders in de Bijbel. Weet jij hoe het zit? Doe de kerstquiz en scrol naar beneden voor de antwoorden.

Vraag 1: In welk seizoen werd Jezus geboren?

A. lente
B. zomer
C. herfst
D. winter
E. onbekend

 

Vraag 2: Hoe reisde Maria naar Bethlehem?

A. Jozef droeg haar
B. ze liep zelf
C. ze zat op een ezel
D. gedragen door engelen
E. onbekend

 

Vraag 3: Waarom vonden ze geen plek?

A. alle herbergen zaten vol
B. er was te veel familie van Jozef
C. Herodes jaagde ze op
D. onbekend

 

Vraag 4: Waar werd Jezus geboren?

A. in een huis
B. in een stal
C. in een kribbe
D. in een grot
E. onbekend

 

Vraag 5: Hoeveel wijzen uit het oosten waren er?

A. twee
B. drie
C. vier
D. vijf
E. onbekend

 

Vraag 6: Hoe reisden de wijzen uit het oosten?

A. te voet
B. te paard
C. te kameel
D. onbekend

 

Vraag 7: Wat was het beroep van de wijzen uit het oosten?

A. astroloog
B. koning
C. wijsgeer
D. onbekend

 

Vraag 8: Wie kwam er op kraambezoek die eerste nacht?

A. niemand
B. de herders
C. de wijzen uit het oosten
D. de herders én de wijzen uit het oosten
E. onbekend 

kerstquiz kerststal
Kerststallen zijn er in alle soorten en maten. Ben je deze 'hipster-kerststal' al eens tegengekomen?

De antwoorden:

Vraag 1. Antwoord: A. De herders waren buiten, dus het was waarschijnlijk lente.

Vraag 2.  Antwoord: E. Op veel afbeeldingen zit Maria op een ezel. Dat zou kunnen, maar het staat nergens.

Vraag 3.  Antwoord: B. Er staat er dat er geen plaats was in 'de huiskamer' die gewoonlijk op de eerste verdieping zat. Het lijkt erop dat ze in Bethlehem waren omdat Jozef daar oorspronkelijk vandaan kwam en ze bij familie konden logeren. Maar in een huiskamer heb je weinig privacy voor een bevalling, dus verhuisden ze daarvoor een verdieping lager.

Vraag 4. Antwoord: A. Waarschijnlijk niet in een stal dus, maar op de begane grond van dat huis van Jozefs familieleden. In die tijd konden daar de dieren in en uit lopen en stonden er ook voerbakken. In een schoon exemplaar werd Jezus gewiegd.

Vraag 5. Antwoord: E. Er staat nergens hoeveel er kwamen, laat staan dat ze Caspar, Melchior en Baltasar zouden heten. Dat het er drie waren, is onterecht afgeleid van het feit dat ze drie cadeaus gaven: goud, wierook en mirre.

Vraag 6. Antwoord: D. Kamelen waren in die tijd al wel een populair vervoermiddel, maar de Bijbel noemt ze niet. Wel profeteerde Jesaja eeuwen eerder: "Koningen laten zich leiden door jouw licht en stromen naar je toe… Op kamelen komen ze, beladen met wierook en goud…”

Vraag 7. Antwoord: A. De Bijbel gebruikt een woord dat in onze tijd ‘astroloog’ betekent.

Vraag 8. Antwoord: A. De herders kunnen ook prima overdag zijn gekomen en die astrologen zijn pas maanden later gearriveerd. Veertig dagen na de geboorte reisden Jozef en Maria namelijk nog met hun kindje naar Jeruzalem op en neer (om hem in de tempel op te dragen) en dat zouden ze vast niet hebben gedaan als die astrologen al hadden gehoord van Herodes’ moorddadige plannen en dat hadden doorgeseind.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons