Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Kerkbouw VS trekt aan

Stijging verwacht na 13 jaar

in Nieuws

Dertien jaar op rij daalde de bouw van religieuze gebouwen en kerken in de Verenigde Staten. Dit kwam mede door de dalende kerkgang, veranderende besteding van giften en verschuiving van eigen megakerken naar multifunctionele gebouwen. Volgens de verwachtingen zal de kerkbouw vanaf 2016 weer aantrekken.

De bouw van religieuze gebouwen – zowel kerken als synagogen, tempels, moskeeën en andere gebouwen - piekte in 2002 op 51,9 miljoen vierkante meter. Daarna daalde het met maar liefst 82% naar een verwachte 9,3 miljoen vierkante meter in 2015; het laagste cijfer sinds de metingen begonnen in 1967. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van een onderzoek van Dodge Data & Analytics.

Investeringen
Er zijn signalen dat de bouw in 2016 weer aan zal trekken. In 2014 daalde de investeringen in de bouw met 9,1% ten opzichte van vorig jaar. Maar in de eerste acht maanden van dit jaar stegen de financiële investeringen met 2,3% ten opzichte van dezelfde periode 2014.

Einde recessie
Dodge schat nu "met redelijke zekerheid" in dat de bouw in 2016 met 3,2% zal stijgen, wat een einde doet maken aan de dertienjarige recessie. Als reden daarvoor wordt de economische groei genoemd, evenals de toename van donaties aan liefdadigheidsinstellingen. Toch is de geschatte bouw bij lange na niet het niveau van eind jaren 90 en begin 2000.

Foto: Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Groningse kerk trekt duizenden bezoekers – met whisky

Groningse kerk trekt duizenden bezoekers – met whisky

Monumentale Der Aa-kerk locatie voor whiskyfestival

Gert-Jan Schaap

kerk
Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Christendom domineert nog steeds – op het platteland

Religieuze diversiteit vooral in de grote steden

Willem Bikker

'Kerkplanters emotioneel stabieler dan predikanten'

'Kerkplanters emotioneel stabieler dan predikanten'

En er zijn meer psychologische verschillen, blijkt uit nieuw onderzoek

Sjoerd Wielenga

kerk

Hoor jij in de stilte ook iets anders?

De '90 seconden' van Dominee Baardmans