Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Eeuwigheidszondag: in vrede

Leven en sterven met Christus

in Geloven

Zondag 22 november is de laatste zondag van dit kerkelijk jaar. Volgende week is eerste zondag van advent, en zien we uit naar de geboorte van Christus.

In veel kerken is het gebruikelijk om op deze laatste zondag stil te staan bij gemeenteleden die dit jaar zijn overleden. Hun namen worden genoemd en soms worden kaarsjes ontstoken, ter herinnering aan iemand die je mist. Een klein lichtje, omdat de herinnering ook een stukje van ons verdriet kan verlichten en als heenwijzing naar Christus, die het eeuwige licht is.

De foto bovenaan deze pagina is genomen op de kleine begraafplaats bij de Paulusabdij in Oosterhout. Honderd jaar lang leefden hier Benedictijnse monniken, biddend tot en levend met God. Een begrafenis van een van deze broeders is nooit een sombere gebeurtenis. Zij begraven met vreugde, omdat de aardse taken zijn afgerond en de broeder nu het hemelse feest viert bij de Heer.

Lopend over de begraafplaats, valt op dat alle grafstenen hetzelfde opschrift hebben: in vrede. Wat mooi als je zo kunt sterven en als je zo kunt leven. In vrede met Christus. 

Tekst en foto: Marco van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Volleybalster Jeanine Stoeten mist haar moeder

Volleybalster Jeanine Stoeten mist haar moeder

Dit heb je dit weekend gemist op tv en radio (week 17)

Bart van Delen

christelijke... 23 april 2018
Dominee preekt zondag over lijden en verliest maandag dochter bij ongeval

Dominee preekt zondag over lijden en verliest maandag dochter bij ongeval

'Het zou je dochter maar zijn'

Miriam Duijf

rouwverwerking 17 april 2018
Praten met achterblijvers na zelfdoding

Praten met achterblijvers na zelfdoding

'Niemand zou zo alleen moeten sterven'

Gert-Jan Schaap